De res va servir que els Mossos d’Esquadra i tècnics d’Endesa desconnectessin, a principis d’abril d’aquest any 2022, diversos pisos que estaven connectats de manera irregular i sense pagar a la xarxa elèctrica en uns blocs ocupats de Manresa. L’operatiu policial, amb agents antiavalots de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra, va permetre tallar la llum de cinc pisos d’un bloc ocupat per la Plataforma d’Afectats de la Hipoteca del Bages, però ara han tornat a punxar la llum, tres mesos després.

Des de la companyia es reitera que és impossible connectar de manera segura el bloc a la xarxa elèctrica, ja que són uns habitatges que no estan acabats i que fer-ho podria suposar un problema de seguretat pels ocupes i també per altres persones que viuen a la zona. Asseguren que quan van fer el tall amb els Mossos ja es va explicar què ho motivava, que no està a les seves mans instal·lar comptadors i reconnectar la llum, sigui amb preus socials o no, fins que la instal·lació estigui acabada i regularitzada. 

Tot i això, les cinc famílies d’ocupes que hi viuen han tornat a punxar la llum. Així ho ha explicat a l’ACN Islah Elhili, que ha explicat que després de tres mesos sense llum han decidit tornar a connectar-se de manera irregular. "Ha estat horrible, a l'hivern pel fred i a l'estiu per la calor. Sense nevera, tot el menjar se'ns fa malbé". Abderrahman Latrach, un dels altres ocupes del bloc, assegura que ara ja tenen llum, però de manera il·legal, i que ara volen tenir-la legal. "Volem pagar les nostres factures i no volem que tornin els Mossos d'Esquadra perquè els nens encara no s'han refet de l'ensurt de l'abril", assegura Latrach.

07b052fb adaf 4708 b228 e9b635447053
Una de les dones ocupes que viuen al pis de la PAH de Manresa / ACN

Un bloc que fa deu anys que està buit i inacabat

Fa deu anys que aquest bloc ocupat, on viuen cinc famílies i una desena d’infants, estava buit i inacabat i és propietat d’un fons d’inversió. Des del maig de 2021 que està ocupat per aquestes famílies, que van rebre l’ajuda de diverses persones per adequar-los per poder-hi entrar a viure. Un any després, la companyia elèctrica va tallar la llum. Les famílies que hi viuen fa temps que reclamen comptadors socials, però asseguren que Endesa no els ha donat cap resposta. Des del consistori de Manresa també s’ha fet la petició a Endesa, que han tornat a recordar que sense la instal·lació acabada i regularitzada, com en tots els pisos i tal com marca la normativa, no poden instal·lar comptadors, ordinaris o socials. 

L’empresa ja té coneixement que els veïns del bloc han tornat a punxar de manera irregular la llum i han tornat a denunciar els fets. Ara faltarà veure si es torna a organitzar un dispositiu per desmantellar la instal·lació fraudulenta o no. Els veïns, per la seva banda, mantenen la seva oferta: pagar el lloguer i la llum, i esperen poder negociar amb la companyia la instal·lació de comptadors socials.

Dos detinguts per intentar recuperar casa seva

No totes les cases que s'ocupen estan buides o són propietat de fons d'inversió que han abandonat les promocions. Aquesta setmana dos homes han estat arrestats a Calella, al Maresme, després de voler recuperar casa seva, un apartament d'estiu, que havia estat ocupat. Els dos homes, de nacionalitat francesa, van entrar amb una pota de cabra al seu pis per intentar-ne foragitar els ocupes, i van acabar sent detinguts per la Policia Local.