Obrir la porta del cotxe a l'holandesa, així s'anomena el mètode més segur per obrir la porta del vehicle correctament i que pot salvar moltes vides a la carretera. De fet, un increïble vídeo publicat a les xarxes socials ha recordat la importància de sortir del cotxe sense causar danys a la resta d'usuaris de la via.

Un motorista atrapat davall un camió en xocar amb una porta

El vídeo que circula per xarxes socials ha posat de manifest la importància d'utilitzar aquest mètode. En les imatges captades per una càmera situada en un carrer de Cachoerias de Macacu, al Brasil, es pot observar una via urbana amb un carril per a cada sentit. A continuació, es veu un camió circulant adequadament quan, de sobte, un motorista l'avança per l'estret espai que queda entre el camió i els cotxes aparcats a la vorera. El terrible succés passa quan un conductor d'un vehicle parat decideix obrir la porta sense comprovar abans que ningú estigués apropant-se per darrere. A causa d'aquesta descuidada acció, la porta del cotxe dona un fort cop al motorista, que surt disparat de la moto just quan passa el camió i queda atrapat davall del vehicle, que frena bruscament. Per sort, no va resultar ferit. Tanmateix, també cal recordar que avançar un vehicle en un espai tan estret és una negligència que incompleix la normativa de trànsit.

Les imatges de l'accident I Twitter @jucilnacional

En què consisteix el mètode a l'holandesa?

Sovint, quan baixem del vehicle, utilitzem erròniament la mà més propera a la porta per fer-ho. El mètode a l'holandesa consisteix a obrir la porta amb la mà que es troba més allunyada, ja que aquest fet ens obliga a mirar pel retrovisor. A més, també hem de girar el cos i el coll i això ens força a fixar la vista per darrere del vehicle a una altura superior de l'espatlla. Gràcies a aquest simple gest, podem veure si alguna persona s'acosta per darrere. Així doncs, el mètode a l'holandesa protegeix, no només a altres usuaris de la carretera —com ciclistes, motoristes o conductors de patinets— sinó que també evita que el mateix conductor del cotxe sigui atropellat en sortir del vehicle.

Els Països Baixos, un referent en aplicar aquest mètode

Es tracta d'una pràctica molt habitual en els Països Baixos. De fet, la pàgina web Dutch Reach Project promou aquest hàbit i les autoescoles l'ensenyen en el primer moment d'aprendre a conduir. Malgrat que la Direcció General de Trànsit (DGT) aconsella sortir per la banda contrària al carril per on circulen els vehicles, és cert que en algunes circumstàncies no és possible fer-ho. És aleshores quan hem d'emprar el mètode a l'holandesa.