Una mare de tres fills ha mort en mans d'un metge per un procediment realment perillós mentre el marit d'ella demanava que s'aturés, segons informa el diari The Sun. El Dr. Isyaka Mamman, de 85 anys, va realitzar una biòpsia que va provocar la mort de Shahida Parveen, de 48 anys.

El metge no era un bon professional, ja que anteriorment havia estat suspès pels organismes de control mèdic per mentir sobre la seva edat. També va ser responsable d'una sèrie de procediments matussers, com abandonar un pacient enmig d'una operació. L'home, procedent de Cumberland Drive (Anglaterra), s'enfronta a un judici per delicte d'homicidi per negligència greu.

Una visita al metge que va acabar malament

Shahida Parveen va acudir a l'hospital amb el seu marit, Khizar Mahmood, perquè li revisessin una possible afecció sanguínia. Els metges li van aconsellar fer-se una biòpsia de medul·la òssia. Per a això, se li va assignar el doctor Mamman, que treballava com a metge especialista en hematologia. Isyaka Mamman, d'origen nigerià, va decidir intentar un nou mètode per realitzar la biòpsia en lloc de la tècnica convencional. Aquesta decisió li va costar la vida a Parveen.

Normalment, el procediment d'una biòpsia és obtenir una mostra de medul·la òssia des de l'os del maluc. Tanmateix, Mamman no va aconseguir una mostra en el seu primer intent, així que va intentar una altra forma poc habitual. El marit de la pacient es va negar, però el metge va seguir endavant. La víctima tampoc no va dubtar a mostrar el seu desacord amb el metge per l'ús del perillós mètode, però es va sotmetre a l'operació després que el doctor Mamman presumís dels seus 40 anys d'experiència.

El doctor va punxar on no devia

El fatal error va arribar quan Mamman va agafar una agulla per dur a terme la biòpsia, però es va equivocar de lloc de la punxada. Com a conseqüència, no va tocar l'os necessari per sostreure la medul·la, sinó que va perforar greument el pericardi, que és la membrana que embolica el cor. La negligència mèdica va provocar en la víctima una hemorràgia interna massiva. La dona va perdre el coneixement i el seu marit, que va entrar en pànic, va sortir de la consulta cridant: "L'ha matat". Minuts més tard, els metges van confirmar la mort de Shahida Parveen.

La seva gran mentida

El doctor Mamman treballava com a metge al Regne Unit des de 1991. Es va llicenciar en Medicina a Nigèria el 1965. Des de 2004 fins ara, va estar treballant en el Pennine Acute Hospitals NHS Trust de Manchester, però ningú no es va adonar de la seva gran mentida. Durant la seva formació mèdica, va donar com a data de naixement de 1941, proporcionada al NHS, el que suggereix que va començar la seva carrera de medicina als 16 anys. Tanmateix, el sorprenent és que quan s'apropava l'edat de jubilació obligatòria de 65 anys el 2001, Mamman va adoptar una data de naixement encara més tardana -octubre de 1947- que va utilitzar per sol·licitar la naturalització com a ciutadà britànic. Aquesta data suggereix que va començar la seva carrera als 10 anys, una cosa completament impossible.

Una altra biòpsia que va sortir malament

No és l'únic cas de negligència del doctor. Anys enrere es va produir un altre incident clínic que, encara que no va provocar la mort del pacient, sí que el va deixar discapacitat de forma permanent. El procediment, el mateix: una biòpsia de medul·la òssia i de nou amb la inserció d'una agulla al lloc equivocat. L'advocat de la víctima, Michael Hayton, va dir que estava clar que Mamman era un metge "fracassat" i que no se li hauria d'haver permès continuar tractant els pacients.