L'error d'un marxant d'art de Barcelona que va passar-se de llest venent peces de Banksy falses a rics, fent-los creure que eren úniques. Aquesta investigació dels Mossos d'Esquadra l'expliquem en un nou capítol d'ElCaso Exprés

 

Els Mossos tenen una unitat central que es dedica a la investigació de delictes contra el patrimoni artístic. Robatoris de peces de museus, de patrimoni històric o falsificació d'obres d'art. Que ara totes les peces passin per internet, per les webs de les cases d'apostes o per pàgines web de compravenda permet a la policia catalana ciberpatrullar i aconseguir detectar peces que poden ser falses. És el que va passar amb unes obres d'art de Banksy, el conegut autor d'art urbà. Fa anys aquest artista, que ningú sap qui és, va organitzar una performance en un parc d'atraccions i hi va deixar obres d'art seves. Eren unes obres molt concretes, fetes sobre cartó i dibuixades amb esprai. Algunes van ser capturades per persones que després les han anat posant a la venda.

Saragossa, Barcelona i el món

Fa uns quants mesos els Mossos van detectar que des de Barcelona se n'estaven posant moltes a la venda. I van estirar el fil. No va ser complicat arribar fins a un estudi de Saragossa on una parella de joves artistes estaven fent rèpliques d'aquestes obres i les posaven a la venda per preus baixos. Però el bo del cas és que un home, un marxant d'art de Barcelona, hi va veure negoci. Va contactar amb un amic seu, també del sector, els hi van comprar les obres, van falsificar els certificats d'autenticitat i els van posar a la venda a 1.500 euros.

Una clienta en va arribar a comprar tres. Altres d'aquestes obres falsament atribuïdes a Banksy van ser venudes per tot el món. Els Mossos tenen coneixement que van arribar a Escòcia, a Alemanya... també a preus que superen els 1.000 euros. Els dos homes de Barcelona han estat imputats per l'estafa.