Els nous avenços tecnològics han ajudat a millorar diverses accions que abans no podíem fer de forma telemàtica. Internet i els telèfons mòbils han facilitat que diversos tràmits es puguin fer ràpidament, fins i tot eliminat informe de la temuda i odiada burocràcia.

Malgrat això, els crims relacionats amb internet han augmentat i moltes persones han hagut de patir les conseqüències d'haver entrat en algun web prohibit o havent estat enganyats per delinqüents que s'han fet passar per alguna institució o empresa gran.

Moltes persones han hagut de patir els ciberdelinqüents que poden fer moltes coses per perjudicar als altres, buidar un compte bancari, suplantar la nostra identitat o vendre les nostres dades personals a d'altres o utilitzar-los per relacionar-los amb delictes que no hem comès.

L'estafa de la targeta SIM

Els delinqüents cada vegada busquen noves accions per sorprendre les persones que no esperen ser estafades. Cada vegada els enganys són més elaborats perquè fins i tot les persones més escèptiques se les creguin. Hi ha pàgines webs falses que copien a la perfecció les de botigues importants, tot amb el clar objectiu de robar diners mitjançant productes que realment no existeixen.

D'altres opten per un fals registre en un web, les excuses poden ser moltes: un premi, un ajut econòmic o qualsevol tipus d'inici de sessió. Amb aquest tipus d'estafes els criminals intenten robar dades personals, tot els serveix: nom, adreça, número de telèfon... qualsevol cosa amb què puguin lucrar-se.

Hackers

Hacker / Pixabay

La nova estafa per la qual estan optant els delinqüents és la de la targeta SIM. Es va fer famosa després d'accedir al mòbil de Jack Dorsey, el creador de Twitter, permetent durant unes hores que es pugessin publicacions a la xarxa social sense iniciar sessió.

Es tracta d'una estafa que pot ocasionar unes pèrdues enormes a les persones que la pateixen. De fet, l'FBI va emetre un comunicat en el qual asseguraven que els afectats havien perdut prop de 68 milions de dòlars per ella el 2021.

Com funciona l'estafa de la targeta SIM?

Els estafadors utilitzen aquest sistema per clonar targetes SIM, aquesta tècnica serveix per poder rebre els missatges de confirmació que s'envien via SMS, un exemple d'això és l'autorització d'algunes compres o subscripcions.

Per aconseguir les dades i poder copiar una targeta SIM han de hackejar el sistema de la companyia telefònica, en el qual estan registrades les dades personals de cada línia telefònica. Si el delinqüent aconsegueix la informació personal de l'usuari tindrà més armes per poder perjudicar-lo a través d'aquest mètode, tindrà accés a les seves xarxes socials, comptes i altres aplicacions.

Per evitar aquest tipus d'estafes hem de ser molt curosos amb el que fem amb el nostre telèfon mòbil. No hem de publicar dades personals a internet, no guardar les contrasenyes a les nostres xarxes i canviar-les constantment, igual que el nostre número PIN.