El passat 3 de març els Mossos d'Esquadra detenien un matrimoni per haver segrestat presumptament els seus fills durant anys, aïllant-los del món exterior en una masia als afores d'Arbúcies (la Selva). Després de passar a disposició del Jutjat de Santa Coloma de Farners, els pares van quedar en llibertat i els fills, una noia de 24 anys i un noi de 18, van tornar voluntàriament amb ells. Ara, l'advocat de la família assegura que es tracta d'un malentès, i que la parella mai no va segrestar els fills; la raó del seu aïllament és la síndrome d'hipersensibilitat electromagnètica que pateix la mare, per la qual cosa "fugen de les ones radioelèctriques", allunyant-se dels nuclis urbans.

Qui va alertar de l’anòmala situació en la qual vivien va ser la filla gran. La jove va aconseguir escapar-se de casa i va demanar ajuda a uns veïns, explicant-los que ella i el seu germà portaven anys tancats i incomunicats, i només sortien per acompanyar els pares a fer la compra. Davant això, els veïns van decidir acompanyar-la a la comissaria de la Policia Local d’Arbúcies perquè denunciés. Finalment, la noia no va presentar cap denúncia, però els pares es troben sota investigació com a presumptes autors dels delictes de maltractament, violència domèstica continuada i abandonament de família.

Aïllats per una malaltia de la mare

L'advocat de la família, Pau Simarro, ha assegurat en declaracions a TV3 que "No és veritat que estiguin aïllats i no tinguin contacte amb el món exterior com si fos una cosa demoníaca". Segons les seves afirmacions, la mare va ser diagnosticada fa anys de la síndrome d'hipersensibilitat electromagnètica, i viuen isolats per precaució. Quan la filla va declarar davant la policia, va explicar que no tenien ni televisió ni telèfons mòbils, i tampoc no tenien accés a xarxes socials. "Això no és ben bé així", ha dit Simarro. "Tenen accés a les xarxes a través de l'ordinador, i tenen telèfon fix, però no mòbil perquè eviten el wifi".

També ha aclarit que els joves no estan escolaritzats perquè el matrimoni volia ensenyar-los a casa, per la qual cosa estan qualificats per les seves formacions professionals, ell d’enginyer i ella de mestra i psicòloga. Malgrat aquestes explicacions, el fet que els fills no tinguin DNI o targeta sanitària, ni cap informe mèdic o registres d’haver acudit a un CAP, fa que la investigació continuï en marxa per aclarir com és que els joves no tenen la documentació necessària per a acreditar la seva existència.

Feligresos de l’església evangèlica

Tant la família com el seu advocat pertanyen a l’església evangèlica, fet que Simarro ha aprofitat per argumentar que, tot i viure molt apartats i sense gaire comunicació amb l’exterior, tècnicament no estan aïllats, ja que es reuneixen amb la resta de feligreses els diumenges. “Congregar-se també vol dir socialitzar”, ha afegit. A hores d’ara, tant els pares com els fills estan pendents de declarar davant el jutjat. Quan això passi, l’advocat està segur que s’aclarirà la situació i els pares quedaran exculpats de qualsevol càrrec. “Només hi va haver un malentès, unes desavinences a casa no greus i que la noia va marxar enfadada. No hi havia cap situació d’emergència”.