Els Mossos d'Esquadra investiguen uns pares que han tingut segrestats els seus propis fills durant anys, primer en una casa a Matadepera (Vallès Occidental) i després en una masia a Arbúcies (la Selva). Els dos fills, que ja són majors d'edat, han estat durant tot aquest temps incomunicats i aïllats del món, sense tenir accés a la televisió o internet, sense cap altra relació que no fos amb els seus familiars, sense estar escolaritzats i sense tenir cap documentació que acredités la seva existència.

La filla gran va poder escapar i demanar ajuda

Els fets es van poder conèixer el passat 1 de març després que la filla gran, de 24 anys, aconseguís escapar-se de casa després de discutir amb el seu pare i anés a casa dels veïns a demanar ajuda, segons ha avançat El Punt Avui. En sentir el relat de la noia, van decidir acompanyar-la a la comissaria de la Policia Local d'Arbúcies perquè presentés la denúncia. Segons va explicar la noia, durant anys, ella i el seu germà de 18 anys havien estat tancats dins de casa i només sortien per acompanyar els pares a comprar. Malgrat que sabia parlar en català, explicava que mai havien anat a l'escola ni tenia cap títol acadèmic i que tot el que sabien era perquè els ho havien ensenyat els seus pares. A més, assegurava que no els deixaven veure la televisió ni tenir xarxes socials, així com s'havien negat al fet que es pogués treure el carnet de conduir.  

Els agents van posar-se en contacte amb el pare de la noia, un home originari dels Països Baixos de 58 anys, que els va explicar que la jove tenia problemes psiquiàtrics i que la tractava el seu oncle, que és psiquiatre. Seguidament, es van posar en contacte amb aquest home, que els va confirmar aquests problemes i que la noia es medicava, però que no tenia cap informe mèdic que ho confirmés. Per tal de recollir dades sobre la noia i la seva família, van anar fins a la casa on vivien els pares, una masia aïllada de la resta de la població al mig del bosc. Els policies van demanar algun informe que acredités la malaltia de la noia, però els pares asseguraven que cap metge els hi havia volgut fer cap. A més, tampoc van poder entregar un llibre de família o un carnet sanitari, perquè deien que mai els havia fet falta perquè la germana de la mare era pediatra i se'n feia càrrec.

Els fills no tenien cap document que acredités la seva existència

La visita a la casa en mig del bosc i les declaracions dels pares no van fer més que aixecar les sospités dels agents, que van investigar la família. Van comprovar que el pare tenia número de NIE i un carnet de conduir caducat expedit al Regne Unit. Per la seva banda, la mare també tenia el carnet de conduir caducat i el cotxe amb el qual es movien anava a nombre del seu pare. Pel que fa als fills, però, no costava que mai haguessin tingut un DNI, ni que haguessin anat a l'escola ni que mai haguessin anat al CAP. Oficialment, no existien més enllà d'haver figurat com empadronats a Matadepera. 

El cas va ser posat en coneixement del jutjat de Santa Coloma de Farners, que va demanar als Mossos d'Esquadra que ho investigués. Agents de la policia catalana van interrogar els pares, investigats com a presumptes autors dels delictes de maltractament, violència domèstica continuada i abandonament de família. Després d'acollir-se al seu dret de no declarar, van ser deixats en llibertat. Els fills també van ser interrogats i s'han negat a presentar una denúncia. A més, han acceptat tornar voluntàriament a casa dels seus pares. Es dona la circumstància que no tenen la capacitat de ser autònoms perquè no han anat a l'escola i no han socialitzat, però tampoc tenen dret a cap ajuda social ni a qui algú els tuteli perquè ja són majors d'edat.