Saps diferenciar bitllets d’euro falsos? Hi ha trucs que la policia no es cansa de repetir per com detectar que un bitllet és fals i que s’ha de treure de circulació. Però ara s’ha detectat que també hi ha monedes d’un i dos euros falses. Són més complicades de detectar i normalment poden colar sense problemes. A simple vista, a ull nu, detectar que són falses és gairebé impossible. El pes és gairebé idèntic. Els policies tenen un truc que, ara mateix, és l’únic que ens pot permetre detectar-les: un imant.

D’on surten les monedes d’euro falses?

Les monedes d’un i dos euros que corren per casa nostra es fabriquen aquí. Els delinqüents que han trobat en la falsificació el seu modus vivendi tenen laboratoris clandestins per Espanya i es nodreixen de peces que reben des de l’estranger, comprades a la Xina. Els falsificadors reben, per separat, les dues peces que conformen les monedes: la circumferència exterior i la peça central. Aquestes peces canvien de mida i de colors segons si és per fer monedes d’un euro o de dos.

UCFM 019

Imatge de monedes de dos euros / Joan Mateu Parra

Un cop arriben aquí, amb la maquinària, ensamblen les dues peces i en formen una de sola, que després encunyen amb les habituals marques de les monedes d’un i dos euros. La part comuna a tota la zona euro i la part específica de cada país membre. Els falsificadors que s’han detectat a Espanya fan servir motlles amb l’encunyament d’Alemanya: n’hi ha moltes més i és més fàcil que corrin.

Un cop fetes i revisades, els falsificadors les posen en circulació. Es poden comprar al mercat negre per un 10% del seu valor i per investigacions que tenen en marxa els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i el Banc d’Espanya, es creu que n’hi ha milers de fraudulentes corrent per Espanya. 

Com es poden detectar les monedes d’euro falses?

Com que els falsificadors necessiten vendre les peces per un valor inferior al seu preu real, per poder-les col·locar i que surti a compte cometre el delicte de falsificació de moneda, fan servir materials molt més barats que els que habitualment es fan servir per fer les monedes a les cases de fabricació de moneda oficials.

El sergent cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) dels Mossos d’Esquadra ha explicat quin és el truc per poder-les detectar: un imant. En una entrevista sobre la falsificació de bitllets i monedes, el cap d’aquesta unitat, una de les més punteres a Espanya de la guerra contra els falsificadors, ha explicat que pel material amb el qual fan les monedes, un imant és clau per saber si es tracta de monedes falses o reals. Si no s'enganxen, tens un problema: t’han colat una moneda falsa.

Quant temps puc estar a la presó per falsificar monedes d’euro?

Si t’arriba a les mans una moneda falsa, i ho detectes, ho has de posar en coneixement de la policia i entregar-la. Colar-la a un altre, sabent-ho, és també delicte, igual que fabricar-les. Si no supera els 400 euros és un delicte lleu, però és un delicte i et pot comportar un bon maldecap. En cas de dubte, els Mossos recomanen trucar a la policia i fer les comprovacions abans d’acceptar les monedes o bitllets.

UCFM 015

Oficina de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) dels Mossos d'Esquadra / Foto: Joan Mateu Parra

En el cas de fabricar monedes o bitllets falsos, el Codi Penal contempla possibles penes de presó d’entre 8 i 12 anys, que podrien augmentar segons la quantitat i també si s’exporta o s’importa moneda de l’estranger. Les autoritats s’han de blindar per evitar un dels “negocis” que els hi fa més mal i que és el delicte més antic que es coneix.