L'entrada en vigor de la nova Llei de Residus i Terres Contaminats per a una Economia Circular dissabte passat ha abolit finalment una pràctica més que típica en bars de tot Espanya: no donar aigua de l'aixeta a la clientela sense necessitat de pagar per ella. Entre altres mesures, com reduir l'ús d'ampolles d'un sol ús o gots de plàstic i canyetes, s'ha decidit finalment frenar el pagament d'aigua mineral i que puguem tenir l'elecció de beure aigua fresca de forma gratuïta.

Una nova llei ens permet la necessitat bàsica que negaven alguns bars

Així, oferir aigua de l'aixeta gratuïta als establiments hotelers es convertirà en una obligació, a més de la nova regla que fomentarà la compra de productes i aliments a granel, també per reduir el consum d'envasos d'un sol ús. Totes aquestes mesures, entre d'altres, entraven en vigor diumenge, després de la publicació del BOE dissabte, encara que dos impostos fiscals quedaran al marge i s'aplicaran més tard: el de producció de plàstics d'un sol ús i el de dipòsit de residus en abocador.

Els vasos d'aigua als bars ara es podran demanar de forma gratuïta / PxHere

En el cas de l'aigua potable amb fonts i envasos reutilitzables, seran les administracions públiques qui hauran de reduir el consum de recipients d'un sol ús, així com els establiments d'hostaleria i restauració hauran d'oferir "sempre" als consumidors o usuaris dels seus serveis la possibilitat de beure aigua no envasada d'aixeta de manera gratuïta. La realitat de la llei arriba després de les contínues denúncies de l'OCU sobre el tema.

Beure aigua de l'aixeta de forma gratuïta ja és possible amb la nova normativa

L'Organització de Consumidors i Usuaris, tal com recollíem, ja advertia el febrer passat que era "mesquí" que ens cobressin per aigua corrent de l'aixeta, a més de reclamar des de fa anys una llei que obligués els locals hotelers a oferir gratuïtament una gerra d'aigua fresca com a alternativa a les envasades. També carregaven contra la nova i ridícula "moda" de servir aigua de l'aixeta "tractada" com la filtrada o osmotitzada, que donen una "excusa ideal" als bars per cobrar-la. Ara, almenys, podrem triar si pagar un got d'aigua o no.

La llei busca reduir l'ús de plàstics d'un sol ús, com les ampolles d'aigua / Pixabay

La incògnita que encara no s'ha pogut resoldre amb la nova normativa és la forma sòlida de l'aigua, el gel, també motiu de polèmica i que l'OCU considerava "tan abusiu com si et cobressin per utilitzar la vaixella". Altres dels temes que afegia l'associació al mateix document tenia relació amb l'IVA, que ja està regulat i que no pot aplicar-se per separat del preu que es mostra a la carta, que ha d'incloure en totes les xifres l'impost corresponent.

Tornant a la norma acabada de publicar, que afectarà a partir de gener de 2023 als comerços minoristes d'alimentació, es determina que els negocis d'aquest tipus amb una superfície de 400 metres quadrats o més hauran de comptar amb, almenys, un 20% dels seus productes sense embalatge primari, amb venda a granel o a través d'envasos reutilitzables. A més, hauran d'acceptar envasos reutilitzables -com bosses, tàpers o ampolles- que l'usuari haurà de donar nets.