Prendre alguna cosa en un bar o menjar en un restaurant per celebrar un esdeveniment especial pot acabar amb un disgust a la factura amb suplements que no esperàvem i que, de vegades, són fins i tot il·legals. Poden cobrar-te pel pa o l'aigua de l'aixeta? L'Organització de Consumidors i Usuaris, coneguda com a OCU, revela les condicions per a aquests augments de preu que poden obligar-nos a pagar i quins tenim dret a reclamar.
Els restaurants i bars, al descobert segons l'OCU
En primer lloc, l'OCU posa èmfasi que tot estigui reflectit a la carta que ens facilitin a l'establiment en què pretenem menjar. Per a això, la llista ha de ser completa i donar la informació de preus i serveis sense necessitat de demanar informació addicional al personal; ser visible per l'usuari i mostrar els preus complets amb tots els impostos inclosos, especialment l'IVA.
De fet, aquest imposat és especialment controvertit, ja que, segons l'organització, no poden aplicar un 10% addicional només per sumar l'IVA, tal com marca la legislació nacional, que prohibeix l'advertència "IVA no inclòs", encara que aparegui al menú. Per tant, la carta haurà de mostrar els preus amb l'impost ja afegit. Igual que això, està explícitament prohibit cobrar pel servei o cobert, una pràctica habitual que no és legal, ja que ha d'estar inclòs en el preu.
Les coses que no t'haurien de cobrar al tiquet
A més, amb l'arribada de la pandèmia de la covid, s'ha fet molt popular fer reserves per garantir que tinguem un lloc, tenint en compte les restriccions d'aforament en alguns espais. El que sí que està permès és cobrar una quantitat per fer la reserva, encara que sempre haurà de ser descomptada de l'import total del tiquet.
Un altre dels suplements més controvertits és el del lloc del local en el qual ens asseguem, com el de terrassa o si ens asseiem en una taula en lloc de la barra. Encara que sí que està permès, és obligatori que ho indiquin sempre, aclarint a més la quantitat concreta, no només amb un percentatge, de forma prèvia a la carta i a l'establiment, també reflectint-se a la factura final.
Poden cobrar el pa o la neteja per covid?
Tampoc no hauria d'anar a càrrec del client la neteja o manteniment per covid que, encara que està permès, han d'advertir-nos i que haurem d'acceptar deliberadament, indica l'organització de defensa del consumidor. Igual que això, haurem d'estar atents a l'aperitiu de torn que sembla de cortesia i que no hem demanat. Abans de caure en la trampa i donar per fet que és gratis, recomanen consultar la carta i, davant del dubte, preguntar, ja que una vegada consumit ens el podran cobrar.
En la mateixa línia va el servei del pa, que més d'una vegada ha protagonitzat un tiquet viral a les xarxes socials per preus abusius. L'OCU adverteix que la llista de preus hauria de detallar quant costa per comensal o unitat, davant de la qual cosa haurem de tenir en compte que cada vegada que demanem més s'afegirà a la factura.
Cobrar aigua l'aixeta: "mesquí i lleig"
D'altra banda, l'organització considera "mesquí i lleig" que ens cobrin per aigua corrent de l'aixeta, així com denuncien que fa anys que reclamen una llei nacional que obligui els locals hotelers a oferir gratuïtament una gerra d'aigua fresca com a alternativa a les envasades. Tanmateix, continua sent legal quan es recull en la llista de preus, que de nou recomanen consultar abans de demanar i trobar-nos el problema en anar a pagar. Afegeixen a més la nova i ridícula "moda" de servir aigua de l'aixeta "tractada" com la filtrada o osmotitzada, que donen una "excusa ideal" als bars per cobrar-la.
L'aigua en la seva forma sòlida, el gel, també és motiu de polèmica, i l'OCU considera que cobrar-lo és "tan abusiu com si et cobressin per utilitzar la vaixella", i asseguren que, tot i si l'establiment ho decideix així, hauran d'indicar-ho en la llista, mostrant el cost del refresc o beguda amb gel i sense.
Consultar la carta, preguntar i revisar el tiquet
En últim lloc, arremeten contra els productes frescos i fora de carta, que sempre haurien d'anar acompanyats del preu. En cas de no fer-ho i si al final ens obliguen a pagar una quantitat que considerem abusiva, l'OCU argumenta que podríem negar-nos a fer-ho i proposar un import d'un producte similar que sí que estigui recollit a la carta. Igualment, funcionen els aliments amb preus "segons mercat" o "segons pes", pels quals haurien d'indicar almenys un pes de referència -com per exemple 100 grams- que permeti fer-nos una idea aproximada del que haurem d'abonar.
Com a conclusió i davant dels múltiples "buits legals" en aquest àmbit, l'organització anima a revisar la factura per evitar errors, així com consultar bé la carta i preguntar el personal davant del dubte per evitar malentesos i problemes a l'hora de pagar, arruïnant-nos un dinar o esdeveniment especial.