Nous detalls del narcodesembarcament de droga al port de Mataró (Maresme), la matinada de dissabte a diumenge. Els Mossos d’Esquadra han detingut quinze persones relacionades amb l’arribada, en aquest port del Maresme, de centenars de quilos d’haixix després de ser traslladats amb una embarcació lleugera. Els fets, tal com va avançar ahir ElCaso.cat, es remunten a les quatre de la matinada quan el vigilant del port, per les càmeres de seguretat, va detectar que una llanxa de gran potència, sense fer soroll, accedia al part, carregat amb alguna cosa semblant a farcells. El mateix vigilant va trucar al 112 i quan els Mossos van observar les imatges van confirmar que es tractava d’una entrada de droga al port. 

L’embarcació es va dirigir cap una de les zones privades del port, on habitualment hi amarren vaixells i iots de luxe, es va confirmar que diverses persones estaven descarregant la droga i l’estaven carregant en un camió. Els Mossos, amb patrulles de la comissaria de Mataró i també d’Arenys, Premià i Granollers, van tallar les dues sortides del port a l’espera de poder-los interceptar. A l’interior hi havia dos camions, que els Mossos van creure que eren els que havien de fer servir els ‘braceros’, les persones que s’encarreguen de rebre la droga a terra, per traslladar els farcells d’haixix cap al magatzem. 

Sortides bloquejades i trets a l'aire per detenir-los

Una hora després del primer avís, al voltant de les cinc, la llanxa marxar i va ser quan es va decidir entrar cap a la zona on s’havia fet la càrrega, i amb els vehicles policials es van bloquejar les sortides per evitar que s’escapessin. Totes les persones que van anar sortint del port van quedar detingudes, un total de quinze, entre gent de nacionalitat espanyola, senegalesa i britànica

Fins i tot es van fer trets a l’aire per, segons costa a l’atestat policial, dissuadir els homes que fugien. En un dels camions que es van interceptar els Mossos hi van trobar 50 farcells d’haixix, d’uns 30 quilos cadascun, sent un total, segons les primeres informacions, de 1.500 quilos d’aquesta droga. La llanxa va poder ser recuperada entre Mataró i Llavaneres, on es creu que els seus ocupants la van abandonar per tornar a terra, fent un altre desembarcament, o deixant-la a la deriva, si van fugir amb una altra embarcació.

Droga Mataro 001
Imatge de la droga trobada al camió sortint del port de Mataró / CME

Aquests detalls, com també d’on havia sortit la droga i on anava, serà el que ara hauran d’aclarir els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió metropolitana Nord que són els que s’ha fet càrrec de les investigacions. El testimoni dels detinguts pot ajudar a aclarir-ho, si bé normalment no col·laboren o tenen poca informació. Els ‘braceros’ són la darrera baula de l’organització criminal, i s’encarreguen només de descarregar la droga, carregar-la al camió i traslladar-la. Els investigadors hauran d’aclarir si entre els arrestats hi ha algun dels líders de la banda, també si el desembarcament que va detectar el vigilant del port va ser el primer de la nit o ja n’havien fet més i també des d’on arribava la droga. Alguns cops els viatges amb llanxa són des d’embarcacions més grans que fondegen a algunes milles de la costa. 

Narcollanxa 002
Imatge de la narcollanxa, abandonada, entre Mataró i Llavaneres / CME

Més narcodesembarcaments a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra estan en alerta a Catalunya pel creixement d’aquest tipus de narcodesembarcament de droga a la nostra costa. La pressió que fa la Guàrdia Civil, amb milions d’inversió, al sud de la península, acaba desplaçant els narcotraficants cap al nord. L’objectiu és fer arribar la droga a Europa, des del Marroc, i si la frontera sud està saturada, busquen altres alternatives. Les Terres de l’Ebre, o aquesta zona de l’àrea metropolitana de Barcelona, on no és el primer cop que es detecten arribades de droga a la costa. 

A la zona sud del país els Mossos d’Esquadra van poder detenir el mes de desembre set persones que havien organitzat entrades d’haixix per una platja d’Alcanar. En els escorcolls, que es van fer a la Ràpita, Tortosa i Figueres, es van intervenir un fusell AK-47 que tenien en el seu poder els narcotraficants.