Un intern de la presó de Ponent (Lleida) ha agredit i ferit a cinc funcionaris avui al matí, que presenten ferides de caràcter lleu. L'intern ha agredit als funcionaris quan aquests han accedit a la seva cel·la; ja presentava una actitud molt alterada i violenta i, en el moment que els funcionaris han accedit a la cel·la, els ha agredit amb dos pals que tenia amagats, així com amb una defensa de goma que ha près a un dels treballadors.

L'intern, un jove de vint-i-cinc anys, estava internat al Departament Especial de Règim Tancat (DERT) en una cel·la d'aïllamant provisional. Durant el matí d'avui, l'individu mostrava un comportament molt alterat i violent, destrossant el mobiliari de la cel·la i fins i tot les càmeres de videovigilància, segons ha pogut saber l'ACN. Els funcionaris han accedit a la cel·la protegits amb els equips de protecció individual donada l'agressivitat de l'intern, i ha estat aleshores quan el pres els ha agredit amb dos pals que havia amagat sota del llit. Durant el forcejament, l'intern ha aconseguit prendre a un dels treballadors la seva defensa de goma, i també l'ha utilitzada com a arma contra ells. Tot i que han aconseguit reduir i contenir l'intern, els cinc  funcioanris han patit ferides lleus. L'intern compleix una condemna de dos anys i vuit mesos per robatori amb violència i intimidació i  estava en primer grau de tractament per inadaptació al règim ordinari, segons ha explicat l'ACN. 

Segona agressió a funcionaris de presó en menys d'una setmana

Aquesta es tracta de la segona agressió que un intern de règim tancat i en aïllament comet contra els funcionaris del centre penitenciari en menys d'una setmana. El passat diumenge vint-i-dos de maig, un intern de la presó de Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, Barcelona) també va agredir i ferir lleument a cinc funcionaris, fent servir la reixeta de ventilació de la seva cel·la. En aquest cas, tot i que les ferides eren lleus, tres dels funcionaris van requerir assistència mèdica per part de la mútua. 

El sindicat de treballadors de presons fa temps que denuncia la situació d'inseguretat

El passat deu de maig, abans que es produïssin aquestes dues agressions, l'Agrupació de Personal Penitenciari de Comissions Obreres (CCOO) va publicar un comunicat en el qual denunciaven la greu situació d'inseguretat que pateixen els treballadors penitenciaris des de l'any 2016. Segons l'escrit, el nombre d'agressions, així com la gravetat d'aquestes, no ha parat d'augmentar des de fa sis anys, especialment als departaments de règim  tancat, on diuen que la situació actual és d'una "gravetat excepcional". Els sindicats denuncien que els treballadors penitenciaris han d'enfrontar-se als interns i internes més violents i perillosos, que normalment estan en règim d'aïllament, sense els "mitjans reals que permeten fer-los front amb garanties i seguretat". Des que va començar l'any 2022, vint-i-quatre treballadors penitenciaris han patit agressions per part dels interns, tretze amb lesions greus, segons el sindicat Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO.