Miguel Ricart, fins ara l’únic condemnat pel crim de les nenes d’Alcàsser, ja ha dormit la nit d’aquest dijous a divendres lliure. Va ser arrestat dilluns en un narcopís del carrer de l’Aurora del Raval de Barcelona però el jutge de guàrdia, i a falta de petició de presó per part de la Fiscalia, el va deixar en llibertat amb càrrecs acusat d’un delicte de salut pública però sense cap altre compte pendent amb la justícia.

Ell i l’altre arrestat al narcopís, un home de Nicaragua, van sortir en llibertat aquest dijous, després de declarar davant del jutge. Amb una maleta i amb la cara tapada, escortat pels Mossos, Ricart va marxar de la Ciutat de la Justícia i, de moment, està en parador desconegut. Ricart ara haurà de comparèixer cada 15 dies als jutjats, segons consta a la interlocutòria dictada per la magistrada del jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona.

MiguelRicart
El nou aspecte de Miguel Ricart, l'assassí de d'Alcàsser / TV3 

Poc o res queda d’aquell ‘Rubio’, l’àlies quan va ser arrestat i jutjat per l’assassinat de les tres nenes d’Alcàsser. Ara, molt vell i demacrat, Miguel Ricart ha canviat completament d’aspecte i gairebé està irreconeixible. Només el DNI que va entregar a la policia quan van assaltar el narcopís per desmantellar-lo el va poder relacionar amb aquell home jove que va sortir fotografiat per davant i per darrere durant el judici de l’any 1997. Està molt envellit, xuclat i demacrat, segurament, per l'acció de les drogues.

ricart antiga
Miguel Ricart, en una imatge antiga, detingut per la Policia Nacional pel crim d'Alcàsser / Cedida

La nova cara de Miguel Ricart, l'assassí d'Alcàsser

Les imatges que s'havien vist fins ara de Ricart, des del judici, en el seu pas per presó, quan en va sortir l'any 2013 tot i haver estat condemnat a 170 anys de presó i també quan va ser arrestat a Madrid fa pocs mesos també per estar vinculat amb un punt de venda de drogues, res tenen a veure amb les de l'home que va sortir aquest dijous dels jutjats de Barcelona, amb un anorac negre i una maleta vermella on porta gairebé tot el que té o guarda en aquesta vida.

L'assassí d'Alcàsser, que va ser l'únic condemnat pels crims de les nenes Míriam, Toñi i Desirée, després de l'aplicació de la doctrina Parot, no tenia res pendent amb la justícia, cap dels seus antecedents era vinculant en la causa per salut pública oberta pel jutjat 18 de Barcelona, i per tant, va quedar en llibertat. La investigació ara seguirà, com totes les causes obertes amb detinguts quan es desmantellen aquests punts de venda i consum de droga, però els Mossos tenen clar que Ricart és una peça bastant irrellevant en l'entramat de la venda de droga al Raval de Barcelona. Treballava com un peó de la màfia sud-americana que controla part de la venda de droga, sobretot heroïna i cocaïna, al centre de la capital de Catalunya. La detenció la va fer un grup conjunt d'investigadors dels Mossos d'Esquadra de l'àrea de salut pública de la regió de Barcelona conjuntament amb els investigadors de la Guàrdia Urbana de Barcelona del districte de Ciutat Vella. Aquest 2022 s'han desarticulat 74 punts de venda de droga al Raval i s'han pogut detenir 73 persones, segons les dades dels Mossos d'Esquadra.

Mossos Narcopis
Agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana en un narcopís del Raval de Barcelona