Dimarts passat, 19 de desembre els Mossos d'Esquadra detenien Miguel Ricart, l'home que a principis dels anys 90 va assassinar Míriam, Desiré i Toñi, tres nenes de la localitat d'Alcàsser (València). La detenció es va produir en el marc d'una operació de registre d'un narcopís situat al carrer Aurora del barri del Raval de Barcelona. Avui, el jutjat d'instrucció 18 de la capital catalana ha acordat per a Ricart la llibertat provisional amb càrrecs sense cap altra mesura.

Els Mossos no vinculaven Ricart amb el narcopís

L’objectiu del dispositiu d’entrada i registre del pis en qüestió era detenir el responsable del tràfic de drogues que es feia dins del domicili, però els Mossos no tenien constància que aquesta persona fos Miguel Ricart. Tampoc els veïns, que havien alertat la policia per problemes amb els inquilins del pis on residia Ricart, no sabien qui era fins que no es va fer públic que l'havien detingut.

La investigació pel crim d’Alcàsser segueix oberta, i Ricart ha estat arrestat només un mes després que el Jutjat d’Instrucció número 6 d’Alzira hagi autoritzat l’anàlisi de noves restes trobades a la fossa on van descobrir els cadàvers de les tres nenes fa trenta anys. D'altra banda, Antonio Anglès, l’altre sospitós del crim d’Alcàsser, continua en parador desconegut des de l’any 1993.  

S’ha negat a declarar

Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la decisió de posar en llibertat Ricart ha estat motivada perquè la fiscalia no ha sol·licitat cap altra mesura i tampoc tenen antecedents computables. No obstant això, la magistrada que porta el cas ha establert que tots dos detinguts tenen l’obligació de presentar-se quinzenalment davant els jutjats.

Per part seva, tant Miguel Ricart com el seu còmplice s’han acollit al dret de no declarar. Amb tot, la causa continua oberta per un delicte contra la salut pública, i les diligències han quedat en mans del jutjat d’instrucció número 26 de Barcelona.