Molt de compte aquests dies amb els mails que t'arriben a la safata d'entrada. Si és un correu de part d'Endesa, pensa-t'ho dues vegades abans d'obrir-lo, ja que podria tractar-se d'una estafa. I és que els Mossos d'Esquadra han alertat al seu compte d'X d'un grup d'estafadors que es fan passar per la companyia elèctrica enviant a potencials víctimes una suposada factura amb l'objectiu de robar informació personal, com ara contrasenyes i altres dades confidencials.  Tot i que la policia catalana ha fet referència a un e-mail, aquesta estafa també pot arribar via WhatsApp. 

Es tracta d'una tècnica molt estesa els darrers temps, coneguda com a phishing. Segons la definició de l'Incibe, l'Institut Nacional de Ciberseguretat, el phishing és una tècnica d'enginyeria social que consisteix a enviar un correu electrònic simulant ser una entitat com bancs o, en aquest cas, una empresa d'electricitat, per fer-se amb dades personals de les víctimes. Amb aquesta informació, els delinqüents podran fer compres a través d'Internet o cometre altres delictes en nom dels afectats. 

En tots els casos, els criminals adjunten un document PDF o un enllaç a través del qual, si la víctima hi accedeix, poden infectar el seu ordinador o telèfon mòbil amb un malware i descarregar-se contrasenyes i altres dades sense problemes. 

estafa endesa
El correu electrònic que fa veure que contacten amb tu des d'Endesa | Mossos d'Esquadra. 

Com detectar l'estafa d'Endesa 

En primer lloc, els criminals enviaran a les potencials víctimes un e-mail amb el concepte "Àrea de clients - Ja pot descarregar la seva factura". Al cos del correu hi apareix un PDF amb la suposada última factura de la llum, que es pot descarregar. En una segona versió d'aquesta estafa, el mail inclou un text en el qual s'informa el client d'un suposat impagament, i afegeixen un link a través del qual es pot accedir a la pàgina on fer el pagament dels diners pendents. 

No obstant això, cal recordar que Endesa no demana cap informació personal als seus clients a través de correu electrònic. En cas de dubte, val més trucar directament a la companyia per evitar una possible estafa.