Les advocades de la mare de Leo, el nen de dos anys víctima de violència vicaria en un hotel de Barcelona, han denunciat aquest dijous que un "buit legal" impedeix canviar per la via d'urgència els cognoms del menor, que va haver de ser enterrat amb el cognom del seu pare i assassí.

Canvi de cognoms en persones ja mortes

La mare del nen mort demana canvis legislatius per treure-li el cognom al seu fill. L'advocada Marta Ariste ha explicat aquest dijous a la Ciutat de la Justícia que s'han trobat amb "un buit legal" que no contempla la modificació de cognoms en cas de persones ja mortes - com passa amb el fill - a través d'un procediment d'urgència per a les víctimes de violència vicària.

La lletrada ha insistit que es tracta d'un tema "prioritari" per la mare, que ha hagut d'enterrar el nen aquesta mateixa setmana amb el cognom patern. D'altra banda, Ariste ha confirmat que s'ha tancat la causa penal contra el progenitor, que es va suïcidar poc després de cometre el crim.

Advocades de la mare del nen assassinat en Barcelona / ACN

Advocades de la mare del nen assassinat en Barcelona / ACN

L'advocada ha subratllat que, des de 2013, són 42 els menors assassinats com a conseqüència de la violència vicària, per la qual cosa considera que "no és un tema menor, sinó que s'ha de tenir en compte la seva especial rellevància".

A més d'intentar canviar els cognoms del nen, les lletrades treballen en el tema dels drets successoris, ja que la mare de Leo és l'única hereva, i no descarten així mateix reclamar una indemnització econòmica a l'Estat per la dona, basant-se en una sentència del Tribunal Suprem de fa tres anys, donades les despeses acumulades del funeral o els hipotecaris.

Si bé la mare de Leo ha rebut algun ajut econòmic dels serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona, les advocades consideren que aquesta no és suficient, ja que la dona, a més d'haver patit violència masclista en el seu vessant "més extrem", es troba "greument perjudicada a nivell econòmic".

Assassinat en un hotel de l'avinguda Paral·lel de Barcelona

Leo va ser assassinat la nit del passat 24 d'agost a l'Hotel Concòrdia de Barcelona pel seu pare, Martín Ezequiel, el cadàver del qual va ser trobat unes tres setmanes després. El progenitor es va suïcidar al cap de poques hores del crim en uns terrenys propers a l'aeroport d'El Prat. Va utilitzar un cinturó que portava per penjar-se.

Assassinat / Crim Martín Ezequiel Álvarez Giaccio

Assassinat / Crim Martín Ezequiel Álvarez Giaccio

La dona, que manté el seu ferm desig de mantenir-se en l'anonimat, ha traslladat el seu "agraïment personal" a les nombroses persones que "han treballat des de la tragèdia" del 24 d'agost, dia i nit. Entre ells els agents de policia i metges que es van personar a l'hotel el dia del crim i que li van transmetre una "gran humanitat", així com els treballadors socials i psicòlegs que la van atendre posteriorment de forma "càlida".