La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Vilafranca del Penedès i a altres municipis de l’Alt Penedès a diverses persones, la majoria de nacionalitat marroquina, per la seva relació amb una banda criminal dedicada al tràfic internacional d’haixix i al blanqueig de capitals. Des de primera hora s’han fet un total de deu escorcolls a Vilafranca per decapitar l’organització. L’explotació d’aquesta investigació, que feia mesos que anava darrere dels ara detinguts, s’ha fet amb un gran desplegament policial amb més de 150 agents de la Guàrdia Civil. Unitats d’intervenció com el GAR, el GRS i la USECIC s’han encarregat de fer els assalts, coordinats des de l’aire per un helicòpter del Servei de Mitjans Aeris de l’Institut Armat. 

Segons les investigacions fetes per la Guàrdia Civil, els detinguts, que podrien arribar a quinze, es dedicaven al tràfic d’aquest tipus de droga, que rebien des del Marroc, cap Europa. La majoria d’escorcolls que han arrencat aquest matí s’han fet en pisos, on viuen els detinguts, però també s’ha accedit en com a mínim dos magatzems. Durant tot el matí s’han vist agents fortament armats protegint els immobles on s’estaven fent els escorcolls. 

Tràfic d'haixix i blanqueig de capitals a Vilafranca

La investigació i aquesta última fase d’explotació serà clau per aclarir quin paper jugaven els detinguts i quin era el seu negoci amb la droga. Els investigadors de la Unidad Orgánica de Policía Judicial de la Comandancia de Barcelona creuen que els detinguts, entre els quals hi ha els líders de la banda i també lloctinents, s’encarregaven de guardar i després distribuir l’haixix que arribava a Catalunya.

Els darrers dies s’han intervingut diverses narcollanxes a la costa de Catalunya. La setmana passada un grup de persones van ser detingudes mentre descarregaven haixix al Port de Mataró. A Tarragona es van intervenir també centenars de quilos d’haixix i una llanxa que estava a punt de ser llançada al mar. La Guàrdia Civil la va trobar en un camió a l’Aldea, en un control de carretera. La pressió que la mateixa Guàrdia Civil fa al sud de la península, per bloquejar l’entrada d’aquesta droga des del Nord d’Àfrica, fa que els narcotraficants hagin de trobar altres vies d’entrada de la droga a Espanya per després de també traslladada cap Europa.