Tothom ho sap i els Mossos ho comencen a acceptar. Catalunya, més enllà de la marihuana, té un problema amb l’entrada d’haixix per la costa. La pressió marítima al sud de la península, amb milions d’euros invertits per la Guàrdia Civil, ha desplaçat el problema -i les màfies, que malden pel control del territori-, cap a Catalunya. A la costa catalana els narcodesembarcaments no havien sigut fins ara un problema i no s’hi havia treballat. Els darrers episodis confirmen el problema i, alhora, confirmen que aquestes desembarcaments han agafat els Mossos a peu canviat. La guerra contra les plantacions, que s’hi dediquen esforços regionals i centrals de les unitats d’investigació dels Mossos, no deixen temps per investigar les xarxes d’entrada d’aquest tipus de droga, que arriba per via marítima des del Marroc, i les organitzacions criminals que hi estan darrere.

Narcollanxes d’haixix a Mataró i a les Terres de l’Ebre

Aquest cap de setmana, i tal com va avançar ElCaso.cat, els Mossos van poder detenir quinze persones que estaven descarregant haixix al port de Mataró. Va ser casualitat. L’avís del vigilant del port, que va veure l’entrada de la llanxa per les càmeres de seguretat, va encendre totes les alertes. Es van poder intervenir uns 1.500 quilos d’aquesta droga i s’han recuperat diverses llanxes. Ara l’àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió Metropolitana Nord s’ha quedat la investigació per estirar el fil i poder esbrinar d’on havia sortit la droga, on anava, i sobretot, qui coordinava aquest narcodesembarcament a la costa de Barcelona.

Mossos Haixix 0901
Els Mossos van enxampar llanxes de narcotràfic a Mataró, descarregant haixix al port / CME

 El darrer trimestre de 2022 els Mossos també van detenir set persones relacionades amb un desembarcament en una platja d’Alcanar (Montsià). En el moment dels escorcolls es van trobar armes de guerra, com una AK-47 -un fet que demostra que les persones que hi ha darrere d’aquest tràfic de drogues també van armades i poden ser molt perilloses per la policia i per altres bandes en la guerra pel control del territori.

Una nova narcollanxa a l’Aldea

Ara el focus ha tornat al sud del país. La Guàrdia Civil va localitzar el 3 de febrer, divendres, una narcollanxa quan era transportada per un camió a l’Aldea (Baix Ebre), a les Terres de l’Ebre. El camió circulava per la C-42, l’antiga N-235, i agents de Tortosa, que estaven fent un control de pas, van poder-lo aturar i detectar que portaven una d’aquests embarcacions. Van detenir tres persones, que estaven al voltant del camió, i quan van veure que arribava la policia, van intentar allunyar-se’n, sense sort. Només tenir aquest tipus de llanxes, que clarament es fan servir per a l’entrada d’haixix a casa nostra, ja és considerat un delicte de contraban. A més, la Guàrdia Civil va trobar una pistola semiautomàtica, que portava un dels tres homes que anaven al camió. 

Pistola 001
Imatge de la pistola localitzada per la Guàrdia Civil a un dels tres arrestats per narcotràfic a les terres de l'Ebre / GC

L’embarcació pneumàtica semirígida tenia tres motors d'alta potència propera als 12 metres d'eslora. Anava equipada amb tres motors nàutics d'elevada potència (300 CV) i sobre la qual n'hi havia unes 190 de garrafes amb combustible de 25 litres i una quantitat indeterminada d’aliments -que la Guàrdia Civil va entregar a Càritas-, fet que fa pensar als investigadors de la Guàrdia Civil que estava llesta per tal de ser calada al mar i recollir droga i tornar per desembarcar-la a la costa de les Terres de l’Ebre, un dels punts que s’ha convertit en habitual d’entrada d’haixix a Catalunya. 

La Unitat de Policia Judicial de la Comandància de Tarragona s’ha fet càrrec de la investigació, que porta un jutjat de Tortosa, per intentar esbrinar quina relació tenen els tres detinguts amb organitzacions criminals de narcotràfic. Fa poc temps, també a la zona de les Terres de l’Ebre, la Guàrdia Civil va desmantellar una banda que es dedicava a donar suport logístic -embarcacions, magatzems, intendència i vigilància- a les organitzacions, cada cop més fortes, ubicades a Catalunya.