Cada any és més comú que ens acostumem que tot estigui gravat en vídeo o fotografiat. Les xarxes socials es converteixen en la plataforma més gran per denunciar i compartir moments, injustícies i mems. Un dels plans més cotitzats i que gravaven moments més espectaculars eren els que es feien amb càmeres col·locats a l'interior dels cotxes, ara restringits per la DGT.

La supermulta de 1.000 euros de la DGT

Aquest tipus de dispositius havien estat capaços de captar moments com accidents de trànsit, fenòmens meteorològics o fins i tot atemptats o accions violentes.

I fa poc aquesta moda arribava a Espanya i multitud de conductors decidien instal·lar-les als seus vehicles per motius de seguretat, per gravar possibles robatoris o actes vandàlics, o fins i tot accidents de trànsit. A Barcelona, concretament, van ser ben útils en robatoris i atracaments a taxis.

Taxi patinet Barcelona / Cedida

La càmera d'un taxista grava l'accident amb un patinet en Barcelona / Cedida

Però, enmig d'aquesta moda, un conductor espanyol ha rebut una multa de 1.000 euros per tenir una càmera instal·lada dins del vehicle.

Els fets van passar a A Coruña, on la policia local va detectar un cotxe amb una dashcam, les conegudes càmeres per gravar el que succeeix fora del vehicle.

Portar una càmera dins del cotxe

El propietari es va justificar al·legant que l'havia instal·lat per intentar frenar una sèrie d'actes vandàlics que estava patint al seu cotxe. Tanmateix, els policies van posar l'assumpte en mans de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

I aquesta va sentenciar que la càmera no era legal i el va proposar per a sanció. Això es deu que la dashcam estava enfocada per gravar el que succeïa fora del vehicle, cosa que està prohibida per llei.

I és que aquest tipus d'imatges només es poden filmar quan existeixi un motiu justificat, i en aquest cas els agents van considerar que no ho era.

La fina línia entre la multa i la legalitat

A més, la llei de protecció de dades determina que és necessari el consentiment exprés per part de totes les persones que apareixen en l'enregistrament.

Aquesta mateixa llei vigent no prohibeix com a tal la instal·lació de les càmeres. El que la normativa regula és que l'enregistrament es realitzi, per exemple, amb el vehicle detingut.

De fet, en casos de xoc o accident amb el vehicle en moviment, l'ús del dispositiu està totalment emparat per la llei nacional.

Per tant, la DGT podrà regular l'ús d'aquest tipus de vídeos i sancionar amb fins a 1.000 euros per la violació del dret d'imatge de les persones que apareguin.