Aquest dilluns la Guàrdia Urbana de Barcelona va detenir un home a Horta després de seguir la ubicació en temps real d’un mòbil de la marca Apple que havia robat feia poca estona al Moll de Gregal, al Port Olímpic de Barcelona. La policia de la ciutat el va detenir a les instal·lacions del Martinenc quan intentava escapar de la policia. 

En la detenció en un primer moment només constava la seva relació amb l’assalt a punta de pistola a un taxista, a qui li va robar el cotxe i 11.000 euros, però estirant el fil la policia també el pot relacionar amb una rocambolesca estafa de criptomonedes. 

L’atracador és regidor del PSC: Eduard Beltran

El detingut, segons ha pogut saber ElCaso.cat, és un regidor del PSC de Cànoves i Samalús, a la comarca del Vallès Oriental: Eduard Beltran, que ja era conegut per la policia per haver efectuat estafes per Rip Deal i per fer-se passar per agent de la Guàrdia Civil.

Transacció de criptomonedes a punta de pistola

Al voltant de les dues del migdia el protagonista d’aquesta història, Eduard Beltran, es va citar amb dues persones a la zona del Moll de Gregal del Port Olímpic de Barcelona per fer una transacció econòmica i de criptomonedes.

Durant la negociació, que ja estava pactada, quan els dos homes van treure els diners en metàl·lic, l’estafador va treure una arma de foc, va assegurar ser agent de la Guàrdia Civil, mostrant una placa d’aquest cos policial, i va assegurar que treballava per a una "unitat de vigilància del criptomercat". L’home els va robar els diners —que havien de fer servir per pagar les criptomonedes pactades— i tres mòbils iPhone que portaven les víctimes.

Fugida amb un taxi robat

Després de l’assalt a punta de pistola a les dues víctimes que volien comprar criptomonedes, Beltran presumptament va assaltar un taxista i es va emportar el cotxe, tal com ja va avançar dimarts ElCaso.catcom a primera part d’aquest curiós robatori a la ciutat de Barcelona.

La fugida no va ser gaire fructífera i va estampar el cotxe contra uns pilons de la sortida del pàrquing del Port, va abandonar-lo i va marxar corrent. Els agents dels Mossos que es van presentar al lloc de la topada no el van poder detenir.

Localitzat gràcies als mòbils de les víctimes

Agents de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Sant Martí van rebre informació sobre l’home que s’havia escapat, amb la descripció per part de les dues víctimes i del taxista, i  gràcies a gestions policials, van poder fer seguiment del lladre amb la ubicació en temps real d’un dels dos terminals que havia robat. L’iPhone de les víctimes va portar els policies fins a les instal·lacions del Martinenc, on va ser arrestat.

A part de l’arma que havia fet servir en l’assalt, una Beretta APX, municionada amb 15 projectils, els agents de la Guàrdia Urbana també van trobar al regidor socialista un dels mòbils del conductor del taxi, una placa de Guàrdia Civil i 11.000 euros que va reclamar el taxista. Però la peça clau va ser una gran quantitat de diners que portava l’home arrestat.

Diners falsos de l’estafa de les criptomonedes

La troballa d'una gran quantitat de diners —una bossa amb 145.000 euros falsos i 145.000 euros de curs legal— va permetre als Mossos, quan van rebre Eduard Beltran de part de la Guàrdia Urbana, relacionar-lo amb les estafes conegudes com a Rip Deal. Mitjançant enginyeria social, els estafadors fan creure a les víctimes que tenen alguns béns interessants i que a canvi de diners en efectiu els hi poden entregar.

Normalment es fan transaccions pactades per valors inferiors als preus de mercat, un fet que fa que les víctimes vulguin comprar aquests béns, si bé no hi ha totes les garanties. En el cas del Port de Barcelona, el presumpte estafador volia fer una transacció de criptomonedes pagant amb diners falsos i també rebent diners per part de les víctimes. Quan van treure els diners ell va fer servir la violència per emportar-se’ls. 

No és el primer cop que ho fa: fa servir bitllets facsímil

Tot i que la investigació està oberta i els Mossos d’Esquadra no han volgut donar gaires detalls dels avenços fets, ElCaso.cat ha pogut saber que l’arrestat és regidor del PSC a Cànoves i Samalús i conegut de la policia. Ja havia fet aquest tipus d’estafa en altres ocasions i ja estava sent investigat. Es feia passar per Guàrdia Civil per assaltar les seves víctimes sabent que portaven diners en metàl·lic.

Alhora, com a ganxo per a les seves estafes, l’home feia servir grans quantitats de diners falsos, però no falsificats. Segons ha pogut saber aquest mitjà de fonts policials, l’arrestat no feia servir bitllets falsificats al 100%.

Utilitzava una varietat de bitllet que es coneix com a  “facsímil”, és a dir, són bitllets que tenen aparença de reals, però incorporen algun escrit o marca que evidencia que és fals. D’aquesta manera, si és enxampat, la policia no li pot imputar un delicte de falsificació de moneda, i així pot evitar ser condemnat a una pena de presó de 8 a 12 anys; en canvi, el delicte d’estafa no arriba als 4 anys.

Investigació per aclarir els fets

La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) manté oberta una investigació per aclarir tots els detalls d’aquest rocambolesc cas de robatori violent i d’estafa. Amb el testimoni del detingut i de les víctimes, més tots els indicis que es van poder intervenir, els investigadors que han assumit el cas han de reconstruir els fets. Els Mossos han volgut esgotar el temps màxim que permet la llei per tenir sota custòdia policial els arrestats i aquest dijous ha estat entregat al jutge, abans que s'haguessin superat les 72 hores.

Eduard Beltran, regidor del PSC a Cànoves i Samalús, en llibertat

El regidor Beltran, detingut pels Mossos d’Esquadra, es dedica professionalment al sector immobiliari i, segons ha pogut saber ElCaso.cat,permís d’armes. Després de ser entregat al jutge, s’ha decretat la seva llibertat amb compareixences setmanals, retirada de passaport i prohibició de sortida del territori espanyol, que són les peticions que ha fet la Fiscalia contra ell. La causa està oberta pels delictes de robatori amb violència i intimidació i furt i ús de vehicle a motor, segons han explicat fonts del TSJC a aquest mitjà.

Des de l’Ajuntament de Cànoves i Samalús, on Beltran és regidor a l’oposició, s’ha evitat valorar la detenció. Per la seva banda, des del PSC, el partit pel qual es va presentar a les eleccions, tampoc no s’ha volgut entrar en el detall dels fets ni valorar la detenció del seu militant i càrrec electe.

Cap al migdia, però, el partit ha informat que el regidor ha quedat suspès de militància, i s'ha traslladat un expedient d’expulsió a la Comissió de Garanties de la formació.