Una tornada a l'escola fora del normal. Després del tiroteig a l'escola d'Uvalde (Texas), res no ha canviat als Estats Units. Les matances en centres escolars continuen produint-se i les famílies temen per la vida i la seguretat dels seus fills. Per aquesta raó, Cassie Walton és una mare nord-americana que en la seva llista de 'necessaris per anar a l'escola' ha inclòs un objecte que destaca per la seva cruesa: una motxilla antibales. Cassie ha ensenyat el seu fill a sobreviure en cas que es produeixi un tiroteig en la seva escola i ningú s'ha quedat indiferent.

Una classe magistral per sobreviure a un tiroteig

"Vull que estigui preparat si alguna vegada passa una cosa així", ha dit la jove mare d'Oklahoma en una entrevista a NBC. "Si et diuen que no és un simulacre i has d'amagar-te en una cantonada en silenci i sense moure't, què has de fer?", li diu la mare al petit, que obedient, executa sense dubtar tots els moviments. "Ara, ensenya'm la teva motxilla antibales", li demana la jove. Tan sols una petita bossa de Spider-Man per protegir-se.

La mare segueix amb les seves classes de seguretat: "Si la professora et diu 'Weston, no necessites la teva motxilla, posa't a la cantonada...'" el fill respon: "Jo dic: 'Sí, sí que la necessito, és a prova de bales'". La lliçó continua i la jove li aconsella quedar-se callat, fins i tot, quan algú entra a l'aula i la Policia encara no està dins de l'escola. El millor és no respondre. "En absolut. No dius una paraula", li recorda la mare al nen quan ell, innocent, li diu que, si algú preguntés, ell cridaria "Soc aquí!". El seu pla es tanca amb una fugida que el petit Weston té clar: "Correré fins a arribar a casa", contesta el nen quan la seva mare li pregunta que què faria si aconsegueix sortir del col·legi. "Allunya't de l'escola tot el que puguis, la mare et trobarà", sentencia.

Augmenten les compres de motxilles antibales

David Artman, fundador i cap executiu de la botiga especialitzada en seguretat The Home Security Superstore, afirma que ha notat un augment tant en les recerques com en les vendes d'aquestes peculiars motxilles. La idea és que en cas d'un tiroteig, el nen pugui utilitzar la motxilla com un escut. Tanmateix, Artman recorda que a l'hora de comprar aquest tipus de productes, els pares han de tenir en compte diversos factors, com el tipus de protecció que volen, la mida i el pes. Altres solucions a les quals han optat diverses escoles és exigir els alumnes que portin motxilles transparents o de malla per veure què hi ha a l'interior i poder detectar més fàcilment una arma.

74bc520c6fb286c2f7777ec4cfc238fe1d32d370w
Imatge que mostra una de les motxilles antibales / EFE The Home Security Superstore

Tirotejos en escoles dels Estats Units

Hem de reconèixer que aquesta crua estratègia amaga una realitat molt alarmant. Només des de principi d'any, els tirotejos en escoles dels Estats Units han deixat 27 víctimes mortals. L'últim, la matança d'Uvalde, a Texas, va acabar amb 19 nens morts i dos professors. Això es deu a les poques restriccions per posseir armes, que als Estats Units es considera un ple dret. Tanmateix, després dels últims tirotejos, és objecte de debat en la societat.

La matança d'Uvalde és el cas més recent, però no l'únic. El tiroteig de Sandy Hook, el 2012, va ser el més mortífer de la història dels Estats Units amb 28 morts —entre ells el tirador i la seva mare. I fins al maig, el de l'institut de Santa Fe va ser el que més morts va causar, amb 9 estudiants, en l'estat de Texas. Des de 2013, 27.866 persones víctimes per violència amb armes, segons les dades de Gun Violence Archive (GVA). Només el 2022, i fins al 15 d'agost, segons les dades de GVA, els Estats Units registren 418 tirotejos massius, dels quals 19 -d'acord amb la definició de l'FBI- encaixen en massacres.