El passaport és un document imprescindible per viatjar a qualsevol país extern a la Unió Europea. No obstant això, en el cas d'Espanya, els nous passaports contenen un petit detall molt perillós que pot impedir, precisament, que compleixis la funció del document: viatjar. Algunes persones que han renovat el passaport recentment han patit a les seves carns aquest detall del disseny, o com molts el denominen, un "error tipogràfic" que fins i tot ha impedit que volin, obligant-les a quedar-se a terra malgrat tenir els bitllets i tots els documents en ordre. Aquest error tipogràfic és especialment perillós si la teva destinació són els Estats Units.

La tipografia dels nous passaports crea confusió entre l'O i el 0

El passaport és un document amb tapa de 32 pàgines on es recull les dades identificatives de la persona propietària, que no pot transferir-lo a cap altra i que resulta obligatori per viatjar als països externs de la Unió Europea, com és el cas dels Estats Units. A les primeres pàgines d'aquesta llibreta es troba una foto de la persona propietària, les seves dades de filiació, l'autoritat expedidora, les dates d'expedició i expiració i el codi OCR. En aquesta mateixa pàgina, en la part superior, trobem el tipus de passaport, el codi ISO3166 i el número de passaport, que es compon de tres lletres (dos són un ID intern, i l'altra un número de control) i diversos números. És això últim el que està causant problemes a les persones que viatgen fora de la Unió Europea i que necessiten el passaport per a això.

La nova remesa de passaports ha canviat les tres primeres lletres, que ara són PAO. No obstant això, la tipografia escollida porta fàcilment a l'error i a la confusió, ja que la lletra O s'assembla al número 0. Per aquest error, alguns passatgers aeris denuncien haver-se quedat a terra, com és el cas d'un usuari de Twitter que va informar d'aquest detall després que li impedissin d'agafar un vol amb destí els Estats Units.

error tipografico passaport renovat impedeix viatjar
L'error tipogràfic dels nous passaports està impedint de viatjar als Estats Units a moltes persones. / Foto: Nacho Carretero Molero

El cas d'un usuari que no va poder viatjar per l'error tipogràfic del passaport

L'error tipogràfic hauria quedat ocult de no ser perquè un usuari de Twitter, anomenat Nacho, va patir a les seves pròpies carns la pèrdua del vol, i va decidir compartir la seva mala experiència amb la resta d'usuaris de la xarxa social, a fi d'alertar i ajudar-ne altres que estiguin en la mateixa situació. Nacho explica que per viatjar als Estats Units per turisme és necessari omplir el formulari AQUESTA, sense l'aprovació del qual no es pot viatjar. Encara que es tracta d'un procés ràpid, en el seu cas el nou disseny del passaport li va provocar un equívoc, ja que Nacho va confondre la lletra O amb el número zero, i no es va adonar de l'error fins a trobar-se davant de les portes d'embarcament.