La germana de l'exvicepresident espanyol i exbanquer Rodrigo Rato ha mort ennuegada mentre menjava en un restaurant gallec al carrer Velázquez de Madrid. María de los Ángeles Rato Figaredo ha perdut la vida als 80 anys, segons ha avançat Ok Diario, aquest dilluns a la tarda mentre dinava amb dues persones més a l'establiment. Els serveis d'emergències s'han traslladat amb rapidesa i d'urgència al local madrileny. La han intentat reanimar després d'entrar en una parada cardiorespiratòria. No obstant això, els sanitaris no van poder fer res per salvar-li la vida i van confirmar el decés poc després.

Antiquària i principal defensora de Rodrigo Rato

Mani, com li deien els seus amics i familiars, era una persona reconeguda dins del món de les antiguitats. De fet, dirigia des de feia anys i fins el 2021 l'establiment Itálica, al carrer Jorge Juan de la capital espanyola. Era la germana mitjana dels tres membres troncals de la família Rato. Ramón, el gran, va morir d'un infart el 2012, i Rodrigo, conegut pel seu pas pel govern del PP de José María Aznar i per haver estat president de Bankia, de 73 anys. Tots tres eren fills del banquer i empresari de Gijón Ramón Rato Rodríguez San Pedro i d'Aurora Figaredo Sela. És a dir, la seva vinculació amb el poder bancari, polític i empresarial venia ja predeterminat per generacions anteriors a Astúries.

La dona va casar-se en dues ocasions. La primera el 1966 amb Emilio García Botín, cosí de l'expresident del Banc Santander. Aquesta unió només va durar 10 anys. El 1972 va celebrar les seves segones núpcies amb José María Rosa Alemany, cosí del financer Javier de la Rosa. Amb ell va tenir dos fills i va romandre al seu costat fins que va morir el 2012. Tots aquests lligams familiars van crear una polèmica emmudida, fins que van arribar els casos de corrupció i les famoses preferents de Bankia on el seu germà Rodrigo Rato va acabar ingressant a la presó del Soto del Real (Madrid) el 2018, després de ser condemnat pel Tribunal Suprem a quatre anys i sis mesos. 

María de los Ángeles sempre el va defensar, tot i la condemna. Així ho ha explicat el mitjà citat fent referència a una entrevista publicada pel diari Nueva España, on la dona va reafirmar la gran admiració que sentia per Rodrigo i fins i tot va arribar a dir que "devia haver estat designat com a successor de José María Aznar" al PP, càrrec que finalment va ocupar Mariano Rajoy abans d'aconseguir guanyar les eleccions generals i ser president d'Espanya. 

María de los Ángeles va compartir negocis amb Rodrigo Rato

La dona morta ennuegada aquest dilluns a la tarda en un restaurant gallec de Madrid també va participar en negocis familiars, concretament amb el seu germà Rodrigo. Va controlar juntament amb ell i la seva cunyada la societat Naviera del Pilar SL. L'empresa va ser investigada per la Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) per derivar fons als germans Rato per més d'un milió d'euros.