L'excursionista rescatat amb vida aquest dilluns sota la neu després de desaparèixer un dia abans a Setcases (Ripollès) ha mort a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, al qual havia estat traslladat amb una greu hipotèrmia, han informat fonts hospitalàries.

L'excursionista mort era un veí de la zona, amb domicili a Camprodon (Ripollès), de 47 anys i amb àmplia experiència en muntanya. L'home va ser trobat a les 15:26 hores per un equip format per efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels bombers, de la Policia de Catalunya i d'Agents Rurals.

Les càmeres de la pròxima estació d'esquí de Vallter 2000 l'havien gravat diumenge al voltant de les 9:00 hores quan es dirigia a la zona coneguda com a Portella de Mantet. A les 16.05 hores, la seva família va avisar de la desaparició en comprovar que no tornava a casa i es va iniciar un dispositiu de recerca que s'ha desenvolupat des d'aleshores en condicions meteorològiques extremes.

Com l'han trobat?

La triangulació del mòbil ha permès establir un perímetre de quatre hectàrees que rodejava la vall de Xemeneies, on havia caigut una allau, Portella de Mantet, Marmotes, Ulldeter i el coll de la Geganta. L'operatiu es va desenvolupar durant la nit en condicions de sensació tèrmica de -30 graus i, al matí, va comptar amb el suport d'un helicòpter, encara que es va reduir al mínim després de les primeres hores per la meteorologia adversa.

Sense títol

Les autoritats cercant l'excursionista / Mossos d'Esquadra

Després de trobar la víctima, se l'ha traslladat a les 15:38 hores, inicialment en llitera i, després, amb moto de neu, a les instal·lacions de Vallter 2000. Després d'una primera atenció per part d'una unitat del Sistema d'Emergències Mèdiques, un helicòpter medicalitzat ha evacuat el muntanyenc a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on ha mort poc després.

Les condicions extremes a les quals havia aconseguit sobreviure

L'excursionista va aconseguir sobreviure a una nit sencera a la intempèrie en condicions summament extremes amb un fred i un vent descomunal. El seu cos es trobava enterrat a la neu i tenia greus símptomes d'hipotèrmia.

 

 

Els metges han fet tot el possible per salvar la seva vida, però no era gens senzill tenint en compte l'estat en el qual es trobava. L'onada de fred polar Arwen que ha afectat gran part d'Europa va empitjorar les complicades condicions climàtiques presents al nord de Catalunya.

Aquest succés pot servir com a precedent per advertir sobre les conseqüències que pot tenir l'esport extrem de muntanya. El Pirineu és extremadament dur i més en aquesta època de l'any, convé anar equipat sempre i estar preparat per a les condicions més adverses.

El mort era una persona experimentada en els esports d'alta muntanya, però no ha pogut superar les condicions de fred extrem encara que els metges del Vall d'Hebron han fet tot el possible per salvar la seva vida.