El departament de Justícia insisteix que l’escorcoll que es va fer a la cel·la de Mas d’Enric, a Tarragona, on compleix condemna l’assassina Rosa Peral és "una mesura habitual, no excepcional"; però, també expliquen que el reglament ho permet fer si hi ha sospites que els interns poden amagar alguna cosa de les que no estan permeses. Segons fonts del departament, els encarregats del servei del mòdul on està una de les dues condemnades pel crim de la Guàrdia Urbana tenien sospites, després de les aparicions públiques que havia tingut, sobretot per les declaracions que va fer durant l’entrevista prohibida a Catalunya Ràdio amb Ricard Ustrell, que podia amagar algun objecte que li permetés comunicacions amb l’exterior. 

Es va activar el protocol i els funcionaris van regirar de dalt a baix la cel·la de Peral. El resultat, però, no va permetre localitzar el mòbil que sospitaven que podia amagar, tal com ha pogut saber ElCaso.cat. De fonts de la seva defensa, però, sí que s’ha pogut saber que els funcionaris li van confiscar “auriculars i llapis de colors”, un extrem que Justícia no ha volgut confirmar.

Té antecedents d’amagar mòbils

Si bé no s’ha aclarit què va portar els funcionaris a voler escorcollar la cel·la de Rosa Peral, sí que s’ha pogut saber que té antecedents. L’exagent de la Guàrdia Urbana no té un currículum impecable en el seu pas per les diferents presons de Catalunya. En altres escorcolls, com a mínim, se li havien detectat dos mòbils. Es tracta de terminals d’estil carcerari, mòbils molt petits, més petits que un encenedor, i que es fan servir, en aquest entorn, per poder-se comunicat amb l’exterior saltant-se el control i les limitacions que marca el centre penitenciari. 

Rosa Peral, cada cop més incomunicada

Tot i no trobar el mòbil, la junta de tractament de la presó, igualment, ha posat en marxa sancions i restriccions contra Rosa Peral per les seves aparicions als mitjans i durant un mes només es podrà veure amb els seus familiars de primer i segon grau i relacions afins. Aquesta mesura se suma a la que de manera cautelar també s’ha aplicat i que li limita les comunicacions per telèfon també al seu entorn més immediat, familiars com el seu germà, el seu pare i les seves filles per la "falta greu" per haver-se entrevistat amb Catalunya Ràdio aprofitant la trucada a un familiar. En el cas de la seva advocada, però, s’hi pot comunicar i trobar-s’hi sempre que ho vulgui.

Des de serveis penitenciaris consideren que la sobreexposició de Peral als mitjans pot perjudicar el procés de reinserció. Aquesta restricció inclou les visites al locutori i els vis-a-vis, té una durada d'un mes, però es podria reduir en funció de l'evolució de les circumstàncies de la reclusa, assegura Justícia. Tot i això, si Rosa Peral necessita fer una trucada urgent a alguna persona la podria fer si la direcció del centre així ho autoritza, també asseguren les mateixes fonts.