Amancio Ortega és conegut no només pel seu imperi tèxtil, Inditex, sinó per la seva àmplia col·lecció d'inversions, amb les que pasta una fortuna amb xifres cada vegada més grans a base de compres i vendes, tan immobiliàries com en borsa. És el cas de la seva última i curiosa inversió a través de la seva empresa Pontegadea, que s'ha fet en un sector del qual en tenim pocs coneixements. L'operació s'ha fet en aliança amb Telefónica, amb qui es va repartir una gran participació de l'empresa Telxius.

L'última i curiosa inversió d'Amancio Ortega

Telefónica ascendia, per tant, al 70% del control de la companyia després de desemborsar 215,7 milions d'euros, mentre que Ortega passava del 10 al 30% de la propietat del capital social. Però, què té d'atractiva aquesta infraestructura perquè l'empresari gallec hagi invertit tant en ella? Bé, es tracta d'una inversió molt dirigida al futur, ja que el plat fort de Telxius és el cablatge submarí que permet una connectivitat més gran, que a més es valora al mercat per sobre dels 1.500 milions d'euros.

Mapa del cable / Telxius

Mapa del cable submarí / Telxius

La companyia compta amb una xarxa de cables submarins de fibra òptica de 94.000 quilòmetres d'extensió, recull ABC, a més de sistemes de nova generació que permeten connectar amb un dels seus cables la distància entre Puerto San José, a Guatemala, i Valparaíso, a Xile, equivalent a 7.300 quilòmetres. A més, compta amb punts addicionals a l'Equador, el Perú i la zona xilena d'Arica. Va entrar en funcionament el passat d'agost i és la primera estructura que connecta els quatre països sud-americans.

El cablatge submarí de 1.500 milions d'euros

En concret, a través de la seva xarxa IP Tier 1, Telxius ofereix connectivitat directa a internet per a 23 països. Això permet connectar els Estats Units, Llatinoamèrica i Europa amb la resta del món, a més d'oferir serveis per a centres de dades i seguretat en aliança amb Telefónica. És, per tant, una gran inversió per a Amancio Ortega, que, malgrat haver deixat les regnes de la gran empresa de la seva vida a la seva filla Marta, continua demostrant trobar-se en l'elit mundial.

Amancio Ortega i la seva filla Marta Archivo

Amancio Ortega i la seva filla Marta / Arxiu

De fet, la seva última gran inversió immobiliària va fer també parlar. A mitjans de gener anunciava l'acord tancat per a l'adquisició de l'edifici Royal Bank Plaza de Toronto, en el qual tenia la seva seu el Royal Bank, principal banc canadenc. Tal com detallava el mitjà Bloomberg, l'edifici va ser venut per Oxford Properties i el tracte es va tancar en 1.200 milions de dòlars, uns 800 milions d'euros al canvi. Feia uns mesos que la propietat estava en venda sense gran èxit fins a l'arribada d'Amancio Ortega.

Fonts de la família de l'empresari confirmaven l'adquisició dels dos edificis d'oficines més icònics de la ciutat canadenca per part del propietari d'Inditex. I la dada més curiosa i cridanera és que l'edifici està revestit d'or i per ell ha pagat una de les quantitats més altes de la seva cartera de compres. Malgrat que al principi no se sabia de l'ús que pretenia donar-li a l'immoble, ara s'ha convertit en una de les oficines d'Amazon, McKinsey i Facebook.