Els darrers anys, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha anat implementant radars cada vegada més moderns i sofisticats, molt difícils de detectar. L’últim model que han instal·lat els de Trànsit a les carreteres catalanes és l’anomenat Velólaser, un dispositiu pràcticament impossible de veure, fins al punt que se’ls coneix col·loquialment com “radars invisibles”. No obstant això, l’aplicació de Google Maps que tots tenim instal·lada als nostres telèfons mòbils serà la nostra millor aliada a l’hora d’evitar que ens posin una multa per excés de velocitat.

Un mapa que localitza tots els radars

Des de la xarxa de conductors Social Drive han elaborat un mapa interactiu que han compartit per Google Maps amb les ubicacions més habituals on es col·loquen aquests radars tan difícils de detectar. Segons les darreres actualitzacions, els punts on la DGT ha posat radars Velólaser a Catalunya són els següents: a l'avinguda d'Aragó, a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat); a la carretera C-255, just davant del Càmping Internacional de Calonge, en sentit Palamós (Baix Empordà); a l'avinguda de la Generalitat, sortint de Palafrugell (Baix Empordà); a l'avinguda Lluís Pericot de Girona capital; i al carrer Taga de Salt (Gironès).

A la resta de l’estat espanyol, Galícia és la regió que més radars “invisibles” acumula, amb un total de 18 dispositius repartits per tot el territori. Castella i Lleó, en té 14, mentre que Castella la Manxa compta amb 4. Per la seva part, Madrid i Mallorca tenen cadascuna només 3. El País Basc i Navarra queden lliures de Velólasers.

Funcionament d’un radar Velólaser

Aquests tipus de radars són capaces de detectar la velocitat a la qual circula un cotxe entre els 10 km/hora i els 250 km/hora, i es poden col·locar a qualsevol distància entre els 15 metres i els 40 metres dels automòbils que es pretén controlar. També són funcionals en trams de carretera que tenen una elevada concentració de vehicles, ja que la seva tecnologia els permet distingir quin cotxe ha estat el que ha sobrepassat concretament el límit de velocitat establert.

Pel que fa a les franges horàries de funcionament, entre les deu del matí i els dotze del migdia, així com entre les cinc i les set de la tarda és quan més registres es tenen de cotxes que circulen a més velocitat de la permesa. Els làsers amb els quals estan equipats mesuren la velocitat i envien les dades directament a la tauleta dels agents de Trànsit que estiguin per la zona on s’ha comès la infracció, i la multa es pot notificar immediatament sense necessitat d’aturar el cotxe en mig de la carretera.