Una nova alerta sanitària ha regirat els mercats, sobretot els catalans. Aquest dimarts, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, AESAN, organisme dependent del Ministeri de Consum espanyol, ha advertit sobre la presència de proteïnes de llet a diversos lots de diverses begudes alcohòliques que no estan marcades en l'etiquetatge i que suposen un risc per a la població al·lèrgica a aquestes proteïnes làcties.

Alerta alimentària per proteïna de llet no declarada en licors catalans

Així ho ha detallat l'agència en un comunicat, on asseguren que la informació prové de les autoritats sanitàries de Catalunya, que ha detectat que diverses ampolles d'alcohol de licors diferents distribuïts per tot l'estat contenen proteïnes de llet, que constitueixen un al·lergogen, que no havien estat descrites a les etiquetes de l'envàs, posant en greu risc la població amb al·lèrgies a aquest tipus de components. Aquesta advertència arriba tan sols un dia després de conèixer-se que hi havia lots contaminats amb listèria al mercat espanyol.

Supermercat vi alcohol ampolles / Europa Press

Diversos licors s'han vist afectats per aquesta alerta alimentària / Europa Press

Encara que des d'AESAN asseguren que "el consum d'aquest producte no comporta cap risc per a la resta de la població", sí que recomanen, com a mesura de precaució, que "aquelles persones amb al·lèrgia a les proteïnes de la llet que poguessin tenir els productes afectats a les seves llars s'abstinguin de consumir-los". I això no només afecta el mercat català, ja que la comercialització dels licors afectats s'ha fet per tot el territori espanyol i Andorra.

Aquestes són les ampolles d'alcohol retirades dels supermercats

En concret, la llista dels productes implicats l'encapçala una crema de maduixa amb tequila de la marca 100 pesos a la seva ampolla de 70 centilitres, seguit per la crema de safrà paumerà -un licor de safrà provinent de la comarca del Priorat- del mateix format. La resta són tots de la marca catalana El Petonet, que s'ha vist afectat al seu producte estrella, el licor d'arròs en crema, que es diu Licor Crema Arròs El Petonet, que està contaminada amb l'al·lergogen no declarat en el seu format de mig litre, de 70 centilitres, d'un litre i el bidó de deu litres.

Licor d'arròs El Petonet / Arxiu|Arxivament

Licor d'arròs El Petonet / Arxiu

També el seu altre licor, el Crema Arròs El Petonet Magik, es veu afectat a les seves ampolles de 70 centilitres i un litre, així com els bidons de deu. I la llista es tanca amb els Minis El Petonet, un format del licor d'arròs en ampolles petites de cinc centilitres. Totes aquestes mercaderies havien estat distribuïdes arreu d'Espanya i Andorra, segons ha pogut confirmar l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició.

Per això, l'AESAN ha traslladat la informació a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) i als Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària europea (RASFF). Aquesta notificació té per objectiu que es comprovi la retirada dels productes implicats dels canals de comercialització. A més, finalitzen el comunicat repetint la recomanació de no consumir el producte a les persones al·lèrgiques a les proteïnes de la llet.