Nova alerta sanitària per un producte alimentari afectat amb el bacteri Listeria monocytogenes, que provoca la temuda listeriosi, una greu infecció que afecta els humans que hagin consumit productes contaminats. En aquest cas ha estat una àmplia gamma de formatges i l'alarma ha saltat a Andalusia, on s'ha advertit sobre el perill, especialment a la província de Màlaga, on s'han distribuït els lots afectats.

Alerta sanitària per uns formatges amb listèria

L'encarregada d'emetre el comunicat ha estat la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia, que tenia per objectiu avisar de la presència del bacteri Listeria monocytogenes en diverses classes de formatges distribuïts a diverses zones de la província de Màlaga. Aquest bacteri provoca la malaltia coneguda com a listeriosi, que es manifesta a través de febre, mal de cap, malestar estomacal i vòmits.

Formatge / Pixabay

Detectada listèria als formatges d'una marca distribuïda en Màlaga / Pixabay

Malgrat poder afectar qualsevol persona, és especialment perillós per a persones embarassades i els seus fetus, gent d'edat avançada i amb el sistema immunitari debilitat. Es pot contreure en menjar aliments crus o processats fets amb llet no pasteuritzada, ja que, a diferència d'altres gèrmens, pot créixer en temperatures fredes d'una nevera o congelador. Ara ha estat detectada als formatges comercialitzats per la marca El Llano Jaral.

Distribuïts a la província de Màlaga

L'alerta afecta els formatges curat, semicurat i fresc de llet de cabra i barreja en envasos de 250 grams, 500 grams, 1 quilogram i 2 quilograms, tots refrigerats. A més, es fa extensiva a tots els lots i dates de caducitat, que s'estan retirant de forma conjunta a tots els establiments. L'empresa encarregada de la fabricació d'aquests formatges, Germans Vargas Jiménez S.L., ha activat el protocol corresponent per avisar els seus clients com més aviat millor.

Segons informa la Junta d'Andalusia, els productes haurien estat distribuïts a les localitats d'Estepona, Alhaurín de la Torre, Mijas, Cártama, Álora, Màlaga, Manilva i Ronda. La informació era traslladada als serveis oficials de la província, "per tal que es verifiqui la retirada efectiva dels productes afectats dels canals de comercialització", encara que de moment "no hi ha constància a Andalusia de cap cas associat a aquesta alerta alimentària".

Què fer si tenim un dels productes afectats

Per això, es recomana a les persones que hagin comprat els formatges afectats, que no els consumeixin i els tornin al local en el qual el van comprar. A més, en cas de "presentar alguna simptomatologia compatible amb listeriosi (vòmits, diarrea o febre), es recomana acudir a un centre de salut i posar-ho en coneixement dels professionals sanitaris", remata la Junta d'Andalusia en el seu comunicat.

Entre les recomanacions per evitar contreure listeriosis es troben evitar llet o lactis sense pasteuritzar, escalfar els aliments preparats per consumir o les sobres fins que els surti vapor, rentar fruita i verdura i evitar carns i mariscos fumats poc cuits.