Quatre menors investigats per la Guàrdia Civil per difondre un vídeo sexual d'una noia de 14 anys i per amenaces i insults a La Rioja.
Difonen el vídeo sexual d'una de menor de 14 anys
La identificació dels quatre joves és el final de l'operació anomenada "Mystiko", duta a terme per la Guàrdia Civil a La Rioja i Cantàbria.
Aquest operatiu va començar quan una de menor d'edat de 14 anys va acudir juntament amb els seus pares a la caserna de l'institut armat per denunciar la difusió per WhatsApp d'un vídeo de contingut sexual seu.
Les imatges les havia gravat ella mateixa per enviar-les al seu ex-xicot. Però aquest va reenviar el vídeo i altres persones ho van fer també, fins i tot en grups, viralitzant-lo fins que gran part de l'institut en el qual estudia la nena ho va veure.
A més, després de la difusió, la víctima va començar a rebre missatges a les seves xarxes socials amb amenaces i insults per part de persones del seu entorn escolar.
Agents de l'Equip Dona Menor (Emume), adscrit a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil a La Rioja, van seguir el rastre digital del vídeo i van comprovar la implicació de tots els investigats.
Insults i amenaces en l'escola
La investigació ha aconseguit identificar ara els quatre menors responsables d'haver participat en delictes d'abús sexual a menor d'edat, amenaces i descobriment i revelació de secrets. Es tracta d'un noi i dues noies d'edats entre 15 i 17 anys residents a Cantàbria i La Rioja.
Després de posar les actuacions en coneixement de la Fiscalia de Menors, es dona per finalitzada aquesta operació "Mystiko" emmarcada en el Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els Centres Educatius i els seus Entorns.
Arran d'aquest cas, la Guàrdia Civil aconsella per prevenir delictes relacionats amb el sèxting, evitar enviar arxius sexuals comprometedors a persones que no mereixin la confiança, que els vídeos impedeixin la identificació de la víctima -evitar cara o marques reconeixibles- i preferiblement per vies segures i autodestructibles.
Rastregen els culpables: delictes i investigació
Tanmateix, la màxima responsabilitat del delicte recau sobre les persones que reenvien o difonen aquest tipus d'imatges amb la intenció de denigrar la víctima.
De fet, no denunciar a les autoritats la difusió i col·laborar-hi significa la implicació en un delicte de descobriment i revelació de secrets.
A més, l'institut armat assegura que no s'ha de dubtar a l'hora de denunciar aquest tipus de casos dels quals es pot ser víctima, ja que la sensació d'"anonimat" que els autors tenen és irreal, perquè el rastreig dels mòbils aconsegueix en la majoria dels casos saber qui han estat les persones implicades.