Ecologistes en Acció ha informat de la troballa del cadàver d'un exemplar de linx ibèric mort per trets de caçadors furtius, flotant en un rierol de l'Espai Natural de Doñana, a Huelva.

Maten a trets un linx ibèric a Doñana

El linx va ser trobat i retirat de les aigües de la confluència del Caño Guadiamar amb el rierol de La Cigüeña el passat dilluns 22 de febrer per agents de medi ambient i Agents del Seprona de la Guàrdia Civil, que després van enviar el cos al Centre Andalús de Diagnòstic per realitzar una autòpsia.

L'animal, en estat de descomposició, semblava que feia diversos dies que era a l'aigua, tenia les potes davanteres perforades a l'altura de l'espatlla per cartutxos de postes, un tipus de bales que estan totalment prohibides, fins i tot per als caçadors, ha informat l'organització conservacionista en un comunicat.

Apareix flotant al riu

El portaveu d'Ecologistes en el Consell de Participació de Doñana, Juan Romero, ha indicat que el furtivisme és "la segona causa de mort del linx ibèric a Doñana, amb el 16 per cent de les morts no naturals, després dels atropellaments i, desgraciadament no és el primer cas que coneixem, encara que els casos sempre acaben arxivats".

Troben el cos d'un linx ibèric flotant a un rierol del parc natural de Doñana / Pixnio

Ha recordat els casos "més sagnants" de linxs de la població Aljarafe-Doñana morts per tret: Esponja a Moguer amb 13 projectils, Viciosa a Villamanrique amb 30 projectils, Fario a Almonte; altres exemplars sense nom: un a Aznalcázar amb 30 projectils, dos linxs més a la Finca Les Mules d'Hinojos i el més recent a Bollullos del Condado.

Una espècie amenaçada per la caça furtiva

Per a Ecologistes en Acció, "l'única solució és aplicar el Codi Penal i per a això cal dotar de recursos i reforçar el personal tant d'Agents de Medi Ambient com del Seprona a la comarca de Doñana, molt minvats en els últims temps".

"Matar exemplars d'una espècie protegida no ha de quedar en la impunitat, i menys en el cas d'espècies en què s'inverteix molt esforç econòmic i social, a través del fons Life de la Unió Europea que està donant resultats prometedors per a la recuperació del linx ibèric", han conclòs des de l'organització.