Quan els Mossos han detingut l'Àlex, sortint d'Albons (Baix Empordà), caminant tranquil·lament per la carretera, encara portava a sobre la navalla multiús que havia fet servir, sis hores abans, per matar, al llit on dormia, el seu fill Ayax. Ell, un jove de 27 anys, de nacionalitat espanyola, no ha dit res més. Només que "li havia marxat el cap". Els agents, de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de la Bisbal i els agents de la Unitat d'Investigació de la zona han intentat estirar-li alguna cosa més mentre l'escorcollaven, però ja no ha badat boca. Feia hores que el buscaven, en tenien fotos i sabien que l'home que havia matat el seu fill a Bellcaire d'Empordà no podia ser molt lluny; no tenia carnet de conduir.

Portava les claus de casa, de la casa on vivia amb l'Àstrid, la seva parella, de 29 anys, també de nacionalitat espanyola, i a qui també ha intentat matar apunyalant-la, i un paquet de tabac, tal com ha pogut veure en directe ElCaso.cat quan ha estat arrestat a menys de 3 quilòmetres del lloc del crim.

 

Encara no se sap què ha fet des de les cinc del matí, quan els veïns del carrer del Ter Vell s'han trobat la noia ensangonada amb el nen a les mans, fins que els Mossos l'han arrestat, al voltant de les onze. Encara portava la roba de la feina, una empresa de metalls de la zona, quan ha estat detingut. Ahir va sortir de la feina i de matinada ha aparegut a casa i ha atacat el seu fill, a la seva habitació. La policia sospita que la dona s'ha intentat defensar i també ha estat agredida amb la mateixa arma blanca.

L'Àstrid ha pogut demanar ajuda a un veí, just davant de casa seva, al número sis del carrer del Ter Vell, al bell mig de Bellcaire, i la parella d'aquest veí ha trucat al 112 immediatament. No s'ha pogut fer res per salvar la vida de l'Ayax, de cinc anys. La noia ha explicat als Mossos qui els havia atacat, la seva parella, i després ha pogut ser traslladada, greu, tot i que fora de perill, a l'hospital Trueta de Girona, on segueix ingressada.

crim bellcaire david borrat efe
Els Mossos d'Esquadra investigant el crim a Bellcaire. | David Borrat / EFE

Tenien una relació tòxica i s'estaven separant

La parella feia uns quatre anys que vivien en aquesta finca, d'ençà que va néixer el nen que avui, suposadament, l'Àlex ha matat a ganivetades. Abans havien estat vivint en una casa ocupada a l'Escala, d'on era ella. Ell, en canvi, feia més anys que vivia a Bellcaire i la seva família era coneguda. Les amigues de l'Àstrid, que al migdia han arribat al carrer on vivien per portar-hi flors, han explicat que si bé s'estaven separant i que la relació estava arribant al seu final i era tòxica, però que mai els va dir que l'Àlex s'hagués mostrat violent. Tampoc consta, ara per ara, denúncies prèvies de la dona contra l'home per violència masclista.

 

Els darrers mesos l'ara arrestat consumia molta més droga de l'habitual i havia canviat d'hàbits, asseguren, i ella havia decidit deixar la relació; just aquest diumenge van trobar-se per parlar-ne. Tot i això, serà la investigació policial, que lidera la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la regió de Girona, qui haurà d'aclarir què ha desencadenat l'agressió mortal al menor. 

Les declaracions, si en fa, a la comissaria o quan sigui entregat al jutge, també seran claus. Els Mossos han confirmat que investiguen el cas com un crim de violència domèstica i caldrà veure si es pot relacionar amb violència vicària, és a dir, que l'objectiu de l'acció criminal del pare és fer mal, de manera indirecta, a la mare. El detingut ha estat traslladat a la comissaria de la Bisbal, on passarà, com a mínim, les dues pròximes nits. El cas, ara per ara, està sota secret de sumari.

L'Àlex torna al domicili per a la reconstrucció dels fets

La investigació del crim ha quedat a càrrec del jutjat d'instrucció 1 de la Bisbal d'Empordà. Després que la comitiva judicial hagi autoritzat l'aixecament del cadàver, s'ha procedit a la inspecció ocular del domicili familiar. Aquesta, però, s'ha aturat en tenir coneixement de la detenció del pare per part dels Mossos d'Esquadra. Així doncs, s'han fet els tràmits necessaris per tenir un advocat d'ofici i, posteriorment, se l'ha traslladat fins a l'habitatge per a poder completar la inspecció ocular amb la seva presència i fer una reconstrucció dels fets.

En aquesta reconstrucció, l'home ha acceptat que era l'autor del crim i ha reconegut els fets parcialment. Segons ha explicat, ha entrat a casa de matinada i els ha atacat, però a partir d'aleshores ja no recordava res més. El nen tenia ganivetades al pit, mentre que la mare també presentava diverses punyalades. Malgrat que ha assegurat que tenia els records borrosos i no recordava massa bé que havia passat, ha acabat reconeixent i acceptant que havia estat ell l'autor de l'atac. 

Bellcaire, en estat de xoc

Les amigues, com tot el poble de Bellcaire, que no arriba a 800 habitants i tothom es coneix, no s'ho poden creure, estan en estat de xoc. L'alcalde del municipi, Josep Molinas, s'ha personat al carrer del crim per posar-se a disposició dels Mossos d'Esquadra i també ha explicat als mitjans de comunicació l'estat de consternació. L'infant assassinat a mans del seu pare anava a l'escola que hi ha un carrer de la casa on vivien. L'alcalde també ha explicat que s'ha activat el protocol de seguiment psicològic per amics i familiars de les víctimes i està previst fer un minut de silenci davant del consistori avui a les set del vespre.