Una família sencera va perdre la vida aquest dijous en el devastador incendi que va calcinar un complex residencial del barri de Campanar de València. Marta i Ramón, amb els seus dos fills petits, Víctor, de tres anys, i Carla, de només dues setmanes, es van refugiar al lavabo de casa seva seguint les indicacions dels bombers durant els primers moments de l'incendi, quan encara es desconeixia la gravetat de la situació i que les flames acabarien per devorar tots dos blocs de pisos de la urbanització. 

Els quatre cossos van ser dels primers a ser detectats per un dron dels bombers la mateixa nit de dijous, hores després que comencés a cremar un dels 138 habitatges que formaven el complex i que, a hores d'ara, estan completament destrossats. La policia encara no té hipòtesis clares sobre què va ocasionar el foc, però el fort vent i el material amb el qual estaven construïts els edificis van contribuir a la ràpida propagació de les flames, convertint el centenar de pisos en una trampa mortal de la qual, desgraciadament, nou persones no van poder escapar. Entre elles, el jove matrimoni i els seus nens, trobats abraçats al lavabo, morts a causa del fum tòxic que van inhalar. 

Es van poder acomiadar per telèfon 

Quan va començar l'incendi, Marta i Ramón, com la majoria de veïns, van intentar abandonar l'edifici baixant per les escales. En aquell moment, però, ningú podia preveure el terrible abast de les flames, i els bombers que intentaven contenir i sufocar el foc els van recomanar romandre dins de casa amb tovalloles humides tapant els forats de les portes per evitar que entrés el fum. La parella va decidir fer-los cas: amb un bebè acabat de néixer i amb Marta encara convalescent després d'un part complicat, els va semblar més segur refugiar-se al pis que baixar corrent per les escales, on el foc els podria sorprendre en qualsevol moment. 

Una amiga de la parella estava parlant amb ells per telèfon en el moment que van girar cua per tornar a casa. Segons ha explicat al diari Información, a les 17:49 hores, només quinze minuts després de decretar-se l'incendi, la jove va rebre un missatge per WhatsApp: "No ens deixen sortir".  "Si una persona que entén d'incendis et diu que esperis dins, fas el que et diuen pensant que això et salvarà, però no va ser així", ha lamentat, destrossada. Hi va haver molts veïns que van desoir les ordres dels bombers i van fugir, salvant la vida de miracle. 

Ramón era enginyer d'edificació i va comprendre ràpidament la greu situació en què es trobaven i va intentar obrir una de les finestres per poder sortir al balcó, com va fer també una altra parella qui, durant més de dues hores, va aguantar a la terrassa, rodejats pel foc, fins que els bombers els van poder rescatar amb vida. Desafortunadament, això no va ser possible per Marta, Ramón i els petits Víctor i Carla; les flames eren tan intenses que els van arraconar dins del lavabo on s'havien refugiat. En aquests darrers moments, van decidir trucar a la família, conscients que en pocs minuts el foc posaria fi a les seves vides. 

Malgrat el fum que els asfixiava, Ramón va poder explicar la situació al seu pare, i Marta es va poder acomiadar de la seva mare. Es van mantenir al telèfon amb ells fins que el senyal es va tallar, i ja no van poder contactar més amb ells. Hores més tard, els bombers treien els quatre cossos d'entre les restes del pis, completament carbonitzat; les mostres genètiques van poder confirmar la seva identitat, i els seus familiars, amics i veïns rebien la devastadora notícia de la seva mort. 

Les causes, sota investigació 

El jutjat d'instrucció número 10 de València s'ha fet càrrec del cas i ha decretat el secret de les actuacions. La investigació està centrada a aclarir què va causar aquest terrible incendi que en només mitja hora va calcinar dos blocs de pisos i va causar la mort de nou persones; les flames van recórrer les fatxades a gran velocitat, avivats pel fort vent i, possiblement, pel revestiment dels edificis, construïts l'any 2008, tot i que aquest aspecte encara està per aclarir.