Es diu The One i és una mansió de disseny avantguardista que s'ha convertit en un malson i ha arrossegat a la ruïna una empresa sencera. Supervisada per l'arquitecte de cases com la d'Avicii o Beyoncé, es va edificar la casa de 10.000 metres quadrats, que ha estat considerada la més gran i cara dels Estats Units. Malgrat la seva estructura faraònica, el preu inicial de 500 milions de dòlars, uns 450 milions d'euros al canvi, ha acabat sent molt menor i s'ha acabat subhastant per problemes financers. Així ha estat el malson de la casa més gran i cara.
Així és el malson de Bel Air: la casa més gran i cara dels Estats Units
Nile Niami era productor de cinema fins que va decidir canviar de sector i convertir-se en promotor immobiliari. Fa una dècada decidia comprar una parcel·la d'1,5 hectàrees en un turó del barri més luxós de Los Angeles, el veïnat de Bel Air -conegut també per la famosa sèrie protagonitzada per Will Smith- per construir la mansió dels seus somnis. Per dur-la a terme, va comptar amb la supervisió de l'arquitecte Paul McClean, responsable de cases com la d'Avicii o Beyoncé; i de la interiorista Kathryn Rotondi.
El resultat: un palau de 10.000 metres quadrats que es va convertir en la casa més gran i cara de tots els Estats Units, sent batejada com a The One. Al seu interior, els luxes més extravagants dins els 42 lavabos i 21 dormitoris, amb discoteca incorporada, sala d'esdeveniments, celler amb capacitat de 10.000 ampolles de vi, teatre, pista de bitlles i un exterior igual d'ostentós. Perquè a més de les seves set piscines i una pista d'atletisme que envolta l'edifici, compta amb un petit camp de golf i terrassa amb cabanes, spa i perruqueria.
Ruïna, subhasta i preu final de riure
I el preu, totalment conforme a la barbaritat arquitectònica, es va valorar en 500 milions de dòlars, uns 450 milions d'euros. Tanmateix, en un perfecte exemple del refrany "l'avarícia va trencar el sac", i el somni de Niami es va convertir en el seu pitjor malson. The One, que també va ser polèmica per les molestes obres gegants al veïnat, va anar baixant de preu perquè ningú no la comprava, fins al punt que una execució hipotecària ha forçat la seva subhasta.
Com a conseqüència, l'empresa immobiliària del milionari s'ha declarat en fallida, i la mansió va sortir a la venda per gairebé la meitat de preu: 295 milions de dòlars. Igualment, ningú no va oferir la xifra, i els milions van anar decaient fins a arribar als 141 que va pagar el magnat de la moda ràpida Fashion Nova, Richard Saghian, que és ara l'hereu d'aquesta ruïna. I és que, per si no n'hi hagués prou, a The One no s'hi pot viure, ja que no té cèdula d'habitabilitat ni instal·lació elèctrica, a més de greus defectes arquitectònics, com humitats causades per les nombroses piscines.
El nou propietari, que va fundar Fashion Nova el 2006 i continua sent el seu director, té un historial econòmic de rècord: vendes anuals de més de mil milions de dòlars, segons Los Angeles Times. També se sap pel mateix mitjà que Saghian posseeix unes altres dues cases, una d'elles comprada al director de Netflix, Ted Sarandos, per 14,7 milions de dòlars. Ara caldrà veure si realment la mansió és una ruïna o si podrà rescatar-la de la demolició.