La Maider és una noia de Vitòria, al País Basc, que fa tres anys que reclama trobar-se de nou amb la seva filla Amira, de quatre anys, que va ser segrestada pel seu pare, Mohamed el-Habib Cherifi, que la té retinguda a Algèria. El noi va maltractar contínuament la Maider durant la seva relació i està acusat de violacions, robatoris i agressions a diversos països europeus.

Una relació de violència de gènere a Vitòria

Segons ha avançat Caso Abierto, la història va començar el juliol de 2016, quan la parella es va conèixer.

Aquesta tràgica història va estar plena de mentides des del principi: la Maider tenia 17 anys i ell va fingir tenir la mateixa edat, tot i tenir uns 20 anys. Després Mohamed al-Habib Cherifi li va prometre llibertat i amor etern, però es va desencadenar una relació de maltractaments i control.

Enmig de la violència diària es van assabentar que la noia s'havia quedat embarassada i va continuar endavant sense dubtar. Però, sense pietat, els insults i les agressions van augmentar, fins al naixement del bebè, una nena a qui li van posar el nom d'Amira. La Maider just acabava de fer els 18 anys.

Un viatge a Algèria, país d'origen del pare

La petita Amira va patir un buf al cor en néixer que requeria control mèdic, però abans que complís els cinc mesos, Cherifi va organitzar un viatge a Algèria, el seu país d'origen, el 2018 perquè la seva família conegués el bebè.

La família de la Maider, que estava al corrent del maltractament i de l'historial del noi, va intentar impedir el viatge, sense èxit. L'1 de maig van marxar, arribant a la ciutat d'Orà, on tot va desembocar en una tragèdia.

El pare de l'Amira va decidir que la nena seria musulmana, i s'hi va obsessionar amb el tema. Tot just arribar a la ciutat algeriana, al taxi, va agredir la Maider, agafant-la pel coll.

El viatge familiar només va durar dos dies, fins al 3 de maig. Aquell dia, després d'un nou episodi de violència de gènere contra la noia, Cherifi va amagar el bebè i va fer fora de la casa la Maider, per després portar-la a l'aeroport.

Allà la va amenaçar de no tornar a veure la seva filla si no agafava el vol que ell li manava. Terroritzada, la noia va pujar a l'avió i no va tornar a veure la seva nena fins a molts mesos després.

Segresta l'Amira amb cinc mesos a Orà

Després de tornar a Espanya, i segons el relat recollit per El Periódico, el segrestador va marxar d'Orà per mudar-se també a Vitòria, on tot havia començat.

Però va arribar sol. L'Amira, segons es va poder demostrar, la va deixar a Algèria amb uns amics i amb uns familiars, sense cap intenció de tornar-la a la mare.

La Maider va iniciar llavors un procediment per recuperar la seva filla, que encara dura.

Primer, el Jutjat de Violència de Gènere de Vitòria va dictar una ordre d'allunyament, la prohibició de treure la nena de territori nacional i la retirada de passaport de Cherifi.

El noi no va respectar cap de les mesures i el setembre del 2018 se li va retirar la pàtria potestat, però sense efecte: l'Amira seguia en parador desconegut.

Un judici que dura anys per recuperar la filla

L'Ertzaintza va començar llavors a rastrejar la vida de l'agressor a Espanya, a través de diversos delictes comesos per ell mateix. Paral·lelament, la justícia algeriana va considerar l'abandonament de la nena, culpant en Mohamed, però mai atorgant cap dret a la mare del bebè.

L'Amira va acabar en un Centre Social algerià mentre Cherifi assetjava la Maider, trencant l'ordre d'allunyament i les mesures de protecció de la noia.

Nous crims comesos per Cherifi a França van fer saltar l'alarma policial i llavors l'algerià va desaparèixer. El febrer d'aquest 2021 es va dictar una Ordre Europea de Detenció pels delictes comesos els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre del 2020 en diferents regions del país gal. 

Cherifi, violador i maltractador

Al pare de l'Amira se l'acusa, segons ha pogut saber el mitjà citat, de ser el responsable d'una organització criminal que hauria comès, entre altres delictes, agressió sexual amb arma, detenció il·legal, extorsió i robatori amb violència en territori europeu. 

A més, ell està acusat com a presumpte autor de dues violacions més, fent servir una arma blanca. Fugint d'aquestes acusacions, va marxar de nou a Orà.

Poc després de l'arribada de Cherifi, es va localitzar l'Amira a la ciutat algeriana i la Maider va viatjar també al país africà per sol·licitar judicialment la custòdia allà.

Durant set mesos, la jove mare va viure a Orà, a casa del bisbat francès, esperant la sentència. Al llarg d'aquest temps va poder veure la nena en comptades ocasions, amb vigilants i temps limitat.

Maider, condemnada a no estar mai més amb la seva filla

El 14 de març d'enguany, la justícia algeriana decidia que l'Amira havia de tornar amb el seu pare. Es va recórrer la sentència, però es va denegar el recurs.

I ara la batalla queda entre tribunals espanyols i algerians. A l'Estat, Cherifi està condemnat per violència masclista i no té cap dret com a pare sobre la menor.

Però a Orà això no importa: dicten que la nena ha de viure amb ell i ja no hi ha possibilitat d'apel·lacions ni recursos.

El principal argument són les arrels de la nena al país, que no són compatibles amb els drets de la Maider, que no parla àrab, motiu pel qual ha quedat "condemnada" a no estar mai més amb la seva filla.