El Nadal ja està a punt d'arribar i la venda dels dècims de la loteria incrementa massivament. Hi ha tres tipus d'estafes molt comunes pel que fa a aquest sorteig i, per aquest mateix motiu, els policies han explicat detalladament com actuar per no caure en els enganys.

L'estafa del sorteig en el qual no has participat

La primera estafa de totes és la de la trucada, SMS, correu electrònic o missatge a través de les xarxes socials. Contacten amb la víctima fent-se passar per una institució de confiança a la qual els suplanten la identitat i expliquen que han guanyat un premi d'un sorteig, però és completament mentida. D'aquesta manera, els estafadors intenten aconseguir dades bancàries i fins i tot arriben a demanar diners per tenir accés al premi, però no s'ha de picar, ja que és completament mentida.

Venda de dècims falsos a través d'internet

Una altra estafa que és molt habitual és la de la venda de dècims falsos a través d'internet. "Si no indiquen des d'on es produeix l'enviament postal de la teva compra, el cost, un mitjà de contacte fiable amb l'empresa o la data de lliurament, és possible que es tracti d'un intent d'estafa", explica la Policia Nacional en un comunicat.

L'estafa del "tocomocho"

Una tercera estafa és la del "tocomocho", en la qual els estafadors aborden a la víctima al mig del carrer i li comuniquen que tenen un número premiat dient que, per algun motiu, no poden cobrar el premi. De fet, els ensenyen un paper fals on apareixen tots els bolets presumptament premiats, encara que és tot mentida. En aquest moment és quan els demanen una quantitat de diners molt elevada a canvi del número premiat.

"Es tracta d'autèntics professionals que actuen ràpidament i que són molt creïbles"

"Encara que puguem pensar que és fàcil identificar als estafadors, es tracta d'autèntics professionals que actuen ràpidament i que són molt creïbles, per la qual cosa pot ser fàcil caure a la trampa", alerten els policies.

Policía Nacional / EFE

La Policia Nacional dona 10 consells per no caure en estafes dels dècims de la Loteria de Nadal / EFE

Per evitar aquestes estafes, la Policia Nacional ha explicat quins són els 10 punts més importants per comprar la Loteria de Nadal de manera 100% segura:

1. Comprar els dècims de Loteria només en llocs autoritzats, sigui en establiments físics o per internet.

2. Si fas la compra per internet, guarda els correus relacionats i fes de pantalla de la gestió si és necessari.

3. Desconfia dels missatges que rebis informant-te que has estat premiat en un sorteig que desconeixes i en el qual no has participat.

5. Comprova que el teu dècim té el logo, el codi i tots els elements de verificació.

6. Quan comparteixis Loteria amb amics o familiars, fes una còpia del dècim i indica qui participen en aquesta compra i quina quantitat juga cadascun d'ells

7. Conserva el bitllet en perfectes condicions, la seva deterioració podria donar-te problemes en cas de ser premiat, i recorda que caduca al cap de tres mesos.

8. Fes una fotografia del teu dècim o apunta en un lloc segur el número, la sèrie i els elements que t'ajudin a identificar-lo si el perds.

9. Denúncia en qualsevol comissaria de Policia Nacional la pèrdua o robatori del teu dècim, a més de comunicar-lo a Loteries i Apostes de l'Estat.

10. Si has estat víctima d'una estafa, no dubtis a denunciar-lo aportant totes les dades que tinguis sobre els autors i el seu modus operandi i si no has caigut en el frau, però tens dades sobre això, informa a la Policia Nacional.