WhatsApp s'ha convertit en l'aplicació de missatgeria instantània més popular a molts països. Ha passat a ser d'ús quotidià per a moltes persones i cada vegada són més freqüents les estafes que es fan a través d'aquesta eina.

Es calcula que WhatsApp compta amb prop de 33 milions d'usuaris actius a Espanya. Tenint en compte que la població total del país és d'uns 47 milions es tracta d'uns números més que destacables. A més, és la xarxa social més popular del país.

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha alertat d'una nova estafa que ha sorgit a través de WhatsApp. Els hackers contacten als usuaris amb l'excusa que els han de facilitar un codi per a la tercera dosi de la vacuna del coronavirus.

Els detalls de l'estafa

Els delinqüents es fan passar per representants de la Seguretat Social i truquen a les possibles víctimes. En la trucada sol·liciten a les persones un codi de verificació que han rebut per SMS per prendre el control del compte de WhatsApp des d'un altre dispositiu.

Si algú extern té accés a les converses de WhatsApp d'una altra persona podria robar informació que sigui d'interès com adreces, altres telèfons o fins i tot robar contingut multimèdia que s'hagi compartit a través de l'aplicació.

Whatsapp / Pixabay

Telèfon mòbil / Pixabay

Les autoritats recomanen que se'ls alerti en cas que rebin aquesta trucada. Els criminals estan utilitzant una excusa, com és la de la tercera dosi de la vacuna, creïble en la que poden caure persones desinformades.

Com actuar en cas de ser atacat?

Des de l'OSI comuniquen que en cas de ser víctima de l'estafa s'ha de contactar amb els administradors de WhastApp per recuperar el control del compte. Això es pot fer a través del mateix web de l'app, en ella adverteix els usuaris que no comparteixin mai el codi d'accés.

És important avisar als teus contactes més propers en el cas de perdre el control del teu compte de WhatsApp, l'objectiu dels hackers és el de robar més per obtenir informació i poden poden fer servir un número hackejat per demanar nous codis.

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta també recomana denunciar aquest acte delictiu a les autoritats. Després de seguir els passos anteriors s'hauria de presentar una denúncia per demostrar l'atac i que s'intenti detenir i sancionar els culpables.

Les noves tecnologies ajuden a fer que la nostra vida sigui més còmoda, però també impliquen un esforç per fer un ús responsable de les eines. És convenient estar ben informat per no caure en aquestes estafes.