Un macabre assassinat colpeja la ciutat de La Paz, a Bolívia. Una dona de 64 anys i la seva filla de 22 estaven desaparegudes des de feia cinc dies i van ser trobades sense vida aquest dijous al municipi de Viacha, a 47 quilòmetres de la metròpoli on està situada la seu del govern bolivià. El crim, segons ha explicat el ministre de Govern del país, Eduardo del Castillo, es va produir en el context d'un pis de lloguer. De fet, el suposat responsable de les morts de la sexagenària i la jove és l'arrendatari d'una propietat en la qual també habitaven les víctimes, a qui devia uns 51.000 dòlars per l'ús de l'habitatge.

Però el llogater no hauria actuat sol. Del Castillo ha asseverat que durant la planificació per matar la propietària de l'habitatge, iniciada l'octubre de l'any passat, es va comptar amb terceres persones perquè el crim resultés un relatiu èxit. Així, aquell mateix mes va contactar amb un paleta i el germà d'aquest perquè els ajudessin a acabar amb la vida de la dona de 64 anys i la jove de 22. Els va oferir 3.500 dòlars perquè col·laboressin amb ell i li ajudessin a assassinar, primer a la propietària i després a la seva filla. El deute que havia contret amb la víctima no només era per l'ús del domicili, sinó que també es tracta d'esbrinar si tenia un altre tipus de compromís amb la sexagenària, que era prestadora de diners i es dedicava a la compra i venda d'immobles.

La causa de la mort: asfíxia mecànica per estrangulació

La causa de la mort d'ambdues, segons ha explicat el ministre de Govern de Bolívia, és "una asfíxia mecànica per estrangulació". Després d'això, per motius que encara es desconeixen, van ser traslladades fins al municipi de Viacha, a 47 quilòmetres de La Paz, i les van enterrar. Allà va ser on van aparèixer els cossos, malgrat que els fets van succeir, tal com han establert els investigadors, a la ciutat boliviana on s'ubica la seu governamental. Així mateix, es va interrogar la parella d'una de les dones davant de la possibilitat que es tractés d'un feminicidi, cosa que va quedar descartada, ha informat del Castillo.

El tipus penal que s'aplica al cas és el d'"assassinat", pel que des del govern bolivià insten que s'apliqui la pena màxima a Bolívia, de 30 anys de presó per als tres acusats, el llogater, el paleta i el germà d'aquest últim. "La justícia boliviana té tots i cada un dels elements perquè cap fiscal o jutge no s'atreveixi a alliberar aquests assassins", ha sentenciat el ministre al seu comunicat d'aquest dijous.