Castro Urdiales està commocionat per l'assassinat de la Silvia. La dona de 48 anys va ser trobada morta, lligada de mans, amb una bossa de plàstic al cap i amb una punyalada al coll, als seients posteriors d'un cotxe al garatge de casa seva a aquest municipi càntabre. Al principi, després de trobar el cadàver cap a les nou de la nit d'aquest dimecres, es va pensar que era un cas de violència de gènere i totes les mirades van anar a parar a L.J.G.M., el seu marit. Però aquesta matinada la Guàrdia Civil ha detingut els dos fills de la víctima, germans adoptats -pel que sembla- a Rússia per la parella, i s'han convertit en els principals sospitosos del crim. Tot apunta que la trucada que els menors de 13 i 15 anys van realitzar a l'àvia va ser clau per relacionar-los amb el tràgic succés, així com per enxampar-los.

La trucada a l'àvia, clau en la investigació

Els dos germans d'origen eslau han estat detinguts la matinada d'aquest dijous, poc després de les dues, i un d'ells, el de 13, és inimputable per tenir menys de 14 anys. Els dos adolescents van fer creure l'àvia materna, en una trucada la mateixa nit del crim, que els havien segrestat però poc després van acabar confessant-li que havien acabat amb la vida de la seva mare adoptiva, segons han apuntat diversos mitjans. En qualsevol cas, aquesta va avisar la policia i es va iniciar la recerca. Tot i així, aquesta hipòtesi no està del tot aclarida i no s'ha fet pública la conversa, pel que podrien mantenir-se en qualitat de sospitosos i s'esperaria a una declaració institucional oficial per poder considerar-los completament culpables sense necessitat d'esperar a les proves forenses i dels investigadors de la Guàrdia Civil.

En qualsevol cas, el crim masclista va quedar totalment descartat abans de mitjanit. En el moment de trobar el cadàver de la Silvia, el seu marit i pare adoptiu dels nens estava treballant. Veïns de la zona on vivia la família han explicat a EFE que la difunta treballava a l'Hospital de Cruces i que s'han assabentat de l'horrible succés pels mitjans de comunicació i pels cotxes de la Guàrdia Civil que van tallar la rotonda d'entrada a la urbanització aquest dijous. L'assassinat de la Silvia segueix en investigació i, en haver-hi menors pel mig, no s'han facilitat grans detalls. El que sí que se sap és que la dona morta era natural de Biscaia, era empleada al centre mèdic i residia al carrer Montecerredo, garatge en el qual va ser trobada sense vida i emmordassada dins d'un cotxe.

Els sospitosos del crim: un de detingut i l'altre a un centre de menors

El fill adoptiu de 15 anys ha estat detingut i està sent investigat com a autor dels fets, pel que ha estat posat a disposició de la Fiscalia de Menors. Respecte al seu germà de 13, en ser inimputable per la mort de la seva mare a Castro Urdiales, ha ingressat aquest dijous al matí en un centre de protecció de menors. Ambdós estudiaven en una escola al barri de Brazomar de la localitat càntabra, al centre concertat Menéndez Pelayo. Malgrat que a primera vista sembla que els menors estaven en perfectes condicions i sense mancances familiars o d'un altre tipus, s'analitzaran i investigueran al detall les condicions psicològiques i socials en les quals es trobaven els adolescents.

Un cotxe de la Guàrdia Civil davant l'habitatge on han trobat el cos de Silvia / C. Ortiz, Europa Press
Un cotxe de la Guàrdia Civil davant l'habitatge on han trobat el cos de la Silvia / C. Ortiz, Europa Press

L'avaluació dels equips socials, especialment del germà gran, de 15 anys, es realitzarà en les pròximes 24 hores, per especialistes de la Fiscalia de Cantàbria que emetrà un informe. Es pot recordar que l'Ajuntament de Castro Urdiales no tenen cap denúncia relacionada amb aquests menors i segons l'alcaldessa del municipi, Susana Herrán, "no eren conflictius" i tenien un expedient acadèmic "excel·lent". Una cosa que contrastaria amb com va aparèixer el cadàver de la Silvia al cotxe encastat al garatge del seu xalet: al seient del darrere, lligada de mans de peus i mans, amb una bossa de plàstic al cap i amb "almenys" una punyalada al coll.

Silvia era catequista i "bondadosa"

Les reaccions polítiques no han trigat a aparèixer, amb major o menor grau de detall i encert, així com de les institucions locals que eren més properes a la família. Però n'hi ha hagut una, la del rector de l'església de Santa María a Castro Urdiales, Antonio Arribas, que no ha deixat indiferent. El sacerdot ha destacat, després del crim, el perfil "bondadós" i la implicació religiosa de la dona perquè, com a catequista, transmetia els valors cristians als nens i era "molt estimada" a la comunitat. "Les famílies i els nens que atenia en les catequesis estaven molt contents", ha assegurat en declaracions a l'agència citada.

De fet, el rector d'aquesta església de Castro Urdiales, al seu relat, ha explicat que eren una família "molt unida" que sempre feien vida social els quatre junts, els dos germans detinguts, el pare i la mare morta aquest dimecres. Cosa que contrastaria amb el succeït, o que els dos principals sospitosos van aconseguir camuflar a la perfecció. Tot està obert i tot apunta contra els dos fills adoptius de 13 i 15 anys com a suposats autors del macabre crim de la Silvia al municipi càntabre.