La llista dels deu criminals fugitius més buscats d'Espanya, que recentment la Policia Nacional va fer pública, s'escurça. Fa només quatre dies, les autoritats confirmaven la detenció de Manuel Bellido Moreno, conegut com a El Lolo, i que figurava en la llista de fugitius més buscats. En menys d'una setmana, la Policia Nacional ha aconseguit localitzar i detenir un altre d'aquests fugitius: es tracta de Luis Martínez Calleja, un perillós lladre especialitzat en allunatges que ha estat escapat des de 2014.

Dimarts passat 31 de maig, la Policia Nacional difonia a través del seu compte oficial de Twitter els rostres dels deu criminals més buscats de moment d'Espanya, alguns dels quals porten desapareguts des de fa més de quinze anys. La llista s'ha escurçat ràpidament en tot just deu dies des de la publicació de la imatge, amb les detencions del conegut falsificador de moneda, El Lolo, i del buscat lladre Luis Martínez. No obstant això, encara hi ha vuit delinqüents en parador desconegut, entre ells assassins, segrestadors, narcotraficants i agressors sexuals.

Es va escapar el 2014 i s'ha ocultat en una finca familiar a Madrid

El delinqüent, de 29 anys, s'havia especialitzat a cometre robatoris mitjançant allunatges, és a dir, estampant un cotxe contra la paret o la porta de l'establiment a què anava a robar, per després fugir amb el botí a tota velocitat al mateix vehicle; alhora, també era l'autor de diversos robatoris amb força. El jove, a més, era molt violent amb les forces de l'autoritat, a qui havia agredit múltiples vegades, i tenia pendents set assenyalaments judicials.

Per aquests delictes, Luis Martínez havia ingressat a la presó nombroses ocasions, de la qual intentava fugir, sense èxit. La seva sort va canviar el 2014 quan, estant pres al Centre Penitenciari de Madrid I (Alcalá Meco), va aprofitar un trasllat a l'hospital d'Alcalá de Henares i va aconseguir escapar-se satisfactòriament, passant els últims vuit anys ocult de la policia. El fugitiu no es va ocultar gaire lluny: la Guàrdia Civil el va localitzar a la finca de la seva família, situada a la localitat madrilenya de Serranillos del Valle, a una hora amb cotxe del centre penitenciari. La investigació, segons ha pogut saber EFE, va començar diverses setmanes enrere, quan agents de la Guàrdia Civil van detectar "moviments estranys" a l'esmentada finca, i van decidir establir un dispositiu de vigilància. Gràcies a aquest, es va constatar la presència del fugitiu.

Ahir a la tarda, dimecres vuit de juny, la Guàrdia Civil de l'Àrea d'Investigació de Navalcarnero va desplegar un dispositiu que es va saldar amb la detenció del fugitiu, que no va oposar la seva habitual resistència. El dispositiu va comptar amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid i el servei Aeri.

L'altre detingut, El Lolo, falsificava diners

Manuel Bellido, popularment conegut a Madrid com a El Lolo, és un delinqüent conegut per haver falsificat i dsitribuido innombrables bitllets falsos i monedes també falsificades. La seva primera detenció va ser l'any 2014, quan ell es limitava a distribuir i donar sortida a bitllets falsificats; aquell mateix any va quedar en llibertat i, en espera del judici, es va mudar a Galícia. No obstant això, va tornar a Madrid, on va idear una trama de falsificació i distribució de bitllets. La Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya (BIBE) va interceptar alguns d'aquests bitllets falsos i va donar inici a una investigació, que es va saldar en 2o15 amb diversos detinguts, però Bellido va aconseguir escapar-se. Els últims set anys, l'indivudo ha estat també en parador desconegut, per la qual cosa va passar a fugiruar en la llista de fugitius més buscats d'Espanya; fins fa tot just deu dies, quan el passat 1 de juny, després que la Policia Nacional difongués els rostres d'aquests fugitius, una senyora li va reconèixer i va donar l'avís a les autoritats, que van procedir a detenir-lo.

Fugitius Mas Buscats Espanya
La Policia Nacional ha actualitzat la llista dels deu fugitius més buscats, dels quals només en resten vuit en parador desconegut. La majoria d'ells són assassins, proxenetes, segrestadors i agressors sexuals. / Policia Nacional