El rei del 'simpa', com l'anomenen els veïns, és una autèntica celebritat a Valladolid, però els hostalers no el tenen en massa consideració. I la policia, tampoc. L'home, de 32 anys, ja porta una vintena de visites a dependències policials acusat de marxar sense pagar l'import dels menjars i begudes que consumeix. És a dir, el que coneixem de tota la vida com "simpa". L'home posa qualsevol mena d'excusa, des d'un "no tinc diners" fins a "ja passarà un familiar a pagar". 

I ara, ha tornat a fer de les seves. El passat dijous, la policia de Valladolid va rebre un avís d'un restaurant que afirmava tenir una persona que es dedicava des de feia uns dies a no pagar el compte i que ara ho volia tornar a intentar. En arribar els agents, el rei del "simpa" es va negar a identificar-se i els va agredir i amenaçar, per la qual cosa va ser detingut.

valladolid

 

Un home "llest"

El detingut, identificat com D.M.V., és de morro fi. No tria qualsevol cosa de la carta. Concretament, li ve de gust menjar-se els plats més cars i costosos banyats, per si no fos poc, amb whisky.

L'home, molt conegut a la localitat, ja acumula un total de gairebé 20 denúncies per tot Valladolid. De fet, el seu rostre és un clàssic entre els hostalers.

Un mes abans ja va ser detingut per la policia per fets similars, després que ell i un acompanyant es neguessin a pagar un restaurant ubicat al carrer Puente Colgante. Els agents li van requerir la documentació, però ell es va negar a identificar-se. Per aquest motiu, va ser traslladat a dependències policials en qualitat de detingut per un delicte d'estafa lleu.

Reincident

Poques hores després, l'home va ser posat en llibertat. Una mala idea, perquè dues hores després, els agents de policia van haver de tornar a un local perquè el mateix individu volia tornar a fer un "simpa", al·legant que no tenia diners. 

Després de reconèixer els fets, la policia va tornar a arrestar-lo i el van traslladar per segon cop a dependències policials, on es va mostrar violent.

El problema es troba en el fet que les víctimes denuncien la situació, però la policia no hi pot fer res perquè són factures inferiors a 400 euros i, per tant, es considera un delicte lleu. María José de la Calle, gerent de l'Associació d'Hostaleria de Valladolid, en unes declaracions al diari 20Minutos: "Se li pot posar una simple multa, tanmateix, com que no té recursos, no la paga".

Sovint, els hostalers es veuen en situacions molt semblants. Veuen com un client es fa el distret i marxa sense pagar. Un dels casos més famosos i que tots recordem és el que va ocórrer a León l'any 2017 quan, a la localitat de Bembibre, una família estava celebrant un bateig amb 120 invitats quan van començar a marxar fent "la conga". La factura ascendia a 2.000 euros.