Les monedes de pessetes que tens guardades a casa ja no es poden canviar per euros al Banc d’Espanya. El termini per canviar pessetes per euros va esgotar-se l’any passat, però no s’han esgotat les oportunitats de guanyar diners amb les monedes de les antigues pessetes. Hi ha milions de pessetes, de tots els temps, que no es van arribar a canviar per euros durant el temps que va permetre, després de l’entrada en vigor de la moneda única, i que ara ja no es poden canviar de manera oficial, però això no els hi ha fet baixar el valor. 

Al contrari. Les pessetes que van ser de curs legal a Espanya fins a l’any 2000 tenen molt de valor per col·leccionistes i especialistes en numismàtica, que es passen el dia buscant peces d’aquestes per ampliar la seva col·lecció de monedes. Algunes d’aquestes monedes poden arribar a comprar-se per milers d’euros en pàgines web de compra i venda i també en subhastes i botigues especialitzades.

Com es poden canviar pessetes per euros?

Molta gent guarda, gairebé com un tresor, una caixa amb antigues pessetes en algun armari de casa o de casa dels pares o avis. Potser la mandra d’anar a una de les sucursals del Banc d’Espanya a canviar-les per euros quan es podia fer, o la nostàlgia de no desprendre’s d’un record dels avantpassats, han fet anar guardant monedes antigues que ara poden convertir-se en un bon sobresou.

El termini legal per canviar-les ja s’ha esgotat, però hi ha opcions de treure’n una picossada si es col·loquen en persones professionals que es dediquen a la compra i col·lecció d’aquestes monedes. Les opcions poden variar, segons la moneda i també el professional, però es poden portar a ser peritades per professionals o es poden posar a la venda per internet, amb el perill de vendre més barat del que toca. Els especialistes recomanen, com a mínim, consultar amb un parell d’experts abans de posar les pessetes a la venda.

Les pessetes més cares que es poden canviar per euros

- Moneda de 5 pessetes de l’any 1949. Es va vendre per 36.000 euros en subhasta. És una moneda de prova del règim de Franco, de la qual se’n van fer molt poques unitats. 

- Moneda de 5 pessetes de l’any 1949. En aquest cas és una moneda que sí que va estar en circulació, no com l’anterior, que només va ser de prova, i que es pot arribar a vendre, si està en bon estat de conservació, per 6.000 euros.

- Moneda d’una pesseta de 1946. Aquesta moneda, una de les primeres que es van fer amb la cara del dictador Francisco Franco, es pot trobar a la venda per 5.500 euros. Segons els especialistes, ara mateix només se n’han pogut recuperar i controlar 150 exemplars, un fet que fa pensar que n’hi pot haver encara milers per localitzar.

FRanco

Imatge d'una de les monedes, amb la cara del dictador Franco / Cedida

- Monedes de 100 pessetes de 1966. Aquesta moneda va circular molt poc. Es tracta d’una de les primeres monedes que es van fer, d’aquest valor, amb l'efígie del dictador Franco. Alguns dels exemplars d’aquesta moneda s’han arribat a vendre per 450 euros. 

- Moneda de 25 pessetes de 1876. Es pot aconseguir per uns 300 euros i és una peça de l’època d’Alfons XII de la qual en van circular molt poques unitats i que no s’han pogut encara localitzar ni recuperar. 

- Moneda de 10 pessetes de 1962. Aquesta moneda porta un dibuix de la cara del rei Alfons XII en una de les cares i és d’or i si bé en van circular forces, s’ofereixen 165 euros per cada peça.

Trucs per evitar ser enredats amb les vendes de monedes antigues

Si entre les caixes de monedes guardades per casa apareixen monedes d’aquestes -o d’altres, que també es poden vendre per un bon grapat d’euros- cal anar molt amb compte. Hi ha dues maneres de perdre els diners. Vendre les monedes a un estafador, una persona que ens ofereixi menys diners dels que realment val la peça, o posar-les a la venda, per desconeixement, per sota del preu de mercat, un fet que ràpid serà detectat pels especialistes, que segur que la compren també molt ràpid, per estalviar-se diners o simplement per especular amb la moneda.