Cada any surten noves monedes de dos euros. Són les que varien i les que cada país, amb un màxim de dues per any, poden emetre per commemorar algunes dates assenyalades de cada lloc. Més enllà de les monedes normals, que tenen un disseny que es canvia molt de tant en tant, els països poden editar monedes especials per celebrar naixements històrics o altres fets concrets. Aquestes monedes, que depèn del país se’n fan més o menys, ràpidament pugen de valor.

Monedes que ràpida agafen valor

Es revaloren molt de pressa, ja que hi ha milers de persones per tot Europa que en fan col·lecció i que esperen que surtin -es poden comprar, tot i que volen, a les sucursals dels bancs centrals de cada estat membre- per poder-les adquirir i, fins i tot, especular amb elles. Algunes d’aquestes monedes han arribat a valer milers d’euros, com la dedicada a Grace Kelly, que s’ha posat a la venda, en cases especialitzades, a més de 2.500 euros. 

? També et pot interessar: Un error de fabricació en una moneda de 2 euros en dispara el preu: només n’hi ha 500

 

Aquest any 2022 es posaran en circulació més de 25 monedes als diversos països. Ja se sap el motiu que tindran totes, tot i que algunes, que es posaran en circulació als mesos finals de l’any, encara no se n’ha fet públic el disseny. Tinguin èxit o no, les monedes just surtin del banc central ja valdran molt més que els dos euros que marca la mateixa moneda. A Espanya les dues edicions d'aquest any, dedicades al Parc Natural de Garajonay i als 500 anys de la volta al món de Juan Sebastián Elcano ja estan en circulació i les monedes ja es poden trobar a la venda per internet a més de dos euros tot i que n'hi ha més 1.000.000 de cada edició en circulació. De les d'altres països n'hi ha de molt estranyes i que també ja valen molt més que dos euros.

Les monedes previstes per 2022 dels països europeus

- Moneda d’Alemanya. Dedicada a l’Estat de Turingia i amb imatges del castell de Wartburg. Ja està en circulació. Se n’han fabricat 30.000.000 d’unitats. 

- Moneda de Bèlgica. Dedicada al sector sanitari. S’emetrà el mes de maig. Se'n fabricaran 155.000 unitats.

- Moneda d’Eslovàquia. Dedicada als 300 anys de la construcció de la primera màquina de vapor per bombardejar aigua a les mines. S’emetrà el mes d’octubre. Es desconeix quantes unitats se’n faran. 

- Moneda d’Eslovènia. Dedicada als 150 anys del naixement de l’arquitecte Jože Plečnik. S’ha posat en circulació el dos de març. Se n’han fabricat 1.000.000 unitats.

- Moneda d’Espanya. Dedicada al Parc Nacional de Garajonay. Es va posar en circulació el dos de març. Se n’han fabricat 1.000.000 d’unitats. 

- Moneda d’Espanya. Dedicada als 500 anys de la volta al món de Juan Sebastián Elcano. Es va posar en circulació el dos de març. Se n’han fabricat 1.000.000 d’unitats. 

- Moneda d’Estònia. Dedicada als 150 anys del Societat de Literatura del país. Es va posar en circulació el nou de març. Se n’han fabricat 1.000.000 d’unitats. 

- Moneda de Finlàndia. Dedicada als 100 anys del Ballet Nacional de Finlàndia. Es va posar en circulació l’onze de febrer. Se n’han fabricat 400.000 d’unitats. 

- Moneda de Finlàndia. Dedicada a la investigació climàtica al país. Encara no se sap quan es posarà en circulació. Se’n fabricaran 400.000 d’unitats. 

- Moneda de França. Dedicada al president Jacques Chirac. Es va posar en circulació el 25 de gener. Se n’han fabricat 9.000.000 d’unitats. 

- Moneda de França. Dedicada als Jocs Olímpics de París 2024. Es posarà en circulació el mes de juny i encara no s’ha aclarit quantes unitats se’n fabricaran.

- Moneda de Grècia. Dedicada als 200 anys de la primera Constitució grega. Encara no se sap quan es posarà en circulació. Se’n fabricaran 745.500 d’unitats. 

Monedas 2Euros

Imatges d'algunes de les monedes que ja es coneixen: les de Lituània, San Marino, Letònia i França / Cedida

- Moneda d’Itàlia. Dedicada als 30 anys de la mort dels jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Es posarà en circulació el mes de maig. Se’n fabricaran 3.000.000 d’unitats. 

- Moneda d’Itàlia. Dedicada al 170 aniversari de la creació de la Policia Nacional Italiana, la coneguda com Polizia di Stato. Es posarà en circulació el mes d’abril. Se’n fabricaran 3.000.000 d’unitats.  

- Moneda de Letònia. Dedicada a l’alfabetització financera; 100 anys del Banc de Letònia. Es desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió. 

- Moneda de Lituània. Dedicada a la regió de Suvalkija. No es coneix encara quan s’emetrà. Se’n faran 500.000 unitats.

- Moneda de Lituània. Dedicada als 100 anys de la pràctica del bàsquet en aquest país. Es posarà en circulació el mes d’abril. Se’n fabricaran 750.000 d’unitats.  

- Moneda de Luxemburg. Dedicada al desè aniversari de la boda del Gran Duc Hereu Guillem i la Gran Duquesa Hereva Estafania. Es desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió. 

- Moneda de Luxemburg. Dedicada als 450 anys de la bandera de Luxemburg. No es coneix encara quan s’emetrà. Se’n faran 500.000 unitats.

- Moneda de Malta. Dedicada al Hipogeo de Hal Saflieni. Es posarà en circulació el mes de maig. Se’n faran 180.000 unitats.

- Moneda de Malta. Dedicada a la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre la pau i la seguretat de les dones. S’emetrà el novembre i se n'editaran 53.000 unitats.

- Moneda de Mònaco. Dedicada al centenari de la mort del Príncepl Albert I de Mònaco. Es desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió. 

Monedas Dos Euros

Les monedes de dos euros commemoratives que s'editen cada any ràpid es revaloren / Cedida

- Moneda de Portugal. Dedicada al centenari de la primera travessa aèria de l’Atlàntic sud. Ja està en circulació. Se n’han fabricat 1.015.000 unitats. 

- Moneda de San Marino. Dedicada al 530 aniversari de la mort de Piero Della Francesca. S’emetrà l’abril i se n'editaran 55.000 unitats.

- Moneda de San Marino. Dedicada al bicentenari d’Antonio Canova. Es desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió. 

- Moneda del Vaticà. Dedicada al 125è aniversari del naixement del papa Pau VI. s desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió. 

- Moneda del Vaticà. Dedicada al 25è aniversari de la mort de la Mare Teresa de Calcuta. Es desconeix quantes unitats se’n faran i quan sortirà l’emissió.