Quin valor pot tenir una moneda de dos euros amb un error de fabricació de la qual només n’hi ha 500 unitats per tot el món? Molt alt. Els col·leccionistes van bojos per trobar una d’aquestes monedes de dos euros de Lituània que l’any 2021 van sortir de la fàbrica amb text en letó, per un error. Es van poder esmenar molt ràpidament i de la tirada de 5.000 monedes només una petita part, 500 peces, van fer-se amb el text erroni. Aquestes 500 monedes, que es van arribar a posar en circulació, ja s’han revalorat i molt i algunes ofertes per internet ja superen els 2.000 euros, caldrà veure, però a quin preu finalment s’acaben trobant.

? També et pot interessar: Guanya més de 1.000 euros amb una moneda de 2 euros que pots portar al moneder

 

La moneda que conté aquest error és una de les commemoratives que va fer Lituània l’any passat, dedicada a la Reserva de la Biosfera de Žuvintas. Cada any els països de la Zona Euro poden editar diverses unitats de dues versions diferents de monedes per commemorar o celebrar dates assenyalades i l’any passat el Banc Central de Lituània va voler dedicar una moneda a aquesta reserva natural, però 500 de les peces van incloure un text erroni, que és el que normalment porten les monedes de Letònia. En total se’n van fer 500.000, de les quals 499.500 estan ben fetes.

Lituania Moneda 2euros

Si trobes aquesta moneda de dos euros, alerta: et pot fer ric / BCL

Un text d'un altre país, motiu de l'error en la moneda

Les monedes de 2 euros de Lituània, siguin commemoratives o no, porten al ribet la llegenda “LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ”, que, traduït, voldria dir “llibertat, unitat, benestar”. Les de Letònia, i les 500 monedes aquestes, porten escrit “DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU”, que vol dir “Déu beneeixi Letònia”, segons revela el portal especialista Numismàtica Visual. Les monedes de Lituània que porten aquest text de les monedes de Letònia són, ara mateix, les més buscades. Només n’hi ha 500 i ja es poden trobar a la venda en cases de compra i venda per centenar d’euros. 

Error Moneda Lituania

El text de la moneda de Lituània que hauria de ser d'una moneda de Letònia / Cedida

No és el primer cop que una moneda es fabrica amb un error que fa que les dues cares no coincideixin, és a dir, que una porta una part d’un país i a l’altra part, la d’un altre país, però és més complicat que l’error sigui en el rivet, com és el cas. L’explicació d’aquest error és que les monedes s’encarreguen en fàbriques que produeixen diverses monedes per diferents països, i alguns cops les motlles es barregen.

? LLISTA: Les 10 monedes d'un euro més cares, una per una

 

L’error en dispara el preu

L’error no es va detectar fins que les monedes ja estaven en circulació, un fet que fa pensar que les monedes ja havien arribat a col·leccionistes, si bé des del Banc Central de Lituània es va avisar als compradors que, en compliment de la garantia de compra, podien retornar la moneda, tot i que gairebé ningú la va tornar, sabent perfectament que es tractava d’una moneda gairebé única, de només 500 exemplars, i que cada dia que passa guanya valor. En una pàgina web especialista en compra i venda de monedes i altres objectes de col·leccionista, Numisbur, es pot comprar per 1.200 euros.