Amb el pas del temps i els avenços tecnològics i de la moda, els nostres llibres i pel·lícules d'infantesa queden antiquats i acaben a les escombraries o en mercats ambulants de segona mà. Tanmateix, totes les modes acaben tornant i en els últims anys els més nostàlgics i col·leccionistes experts han revaloritzat articles que donàvem per obsolets. Per exemple, les cintes VHS, que segons l'edició, han començat a pujar de preu i han inundat els portals de compravenda amb xifres astronòmiques. Ara, és el torn dels llibres de Tintin, el personatge d'Hergé que va acompanyar a generacions amb les seves aventures.
Els llibres d'infantesa que ara valen or
Encara que és important recórrer abans de qualsevol transacció al consell d'un especialista per tenir clar el valor real de mercat de l'article que volem vendre, cal tenir en compte alguns dels paràmetres que determinen quant val el que tenim entre mans. Normalment, es busquen edicions específiques i -o- antigues, les primeres solen ser les que tenen més valor, així com si es tracta d'una sèrie limitada de la qual es van vendre pocs exemplars.
Portals com Wallapop o eBay s'han convertit en els llocs preferits de venedors aficionats per col·locar els seus productes, encara que molts no són conscients dels preus de mercat i es guien per l'especulació del moment. Tanmateix, amb el consell d'un col·leccionista especialitzat i molta prudència, pot ser que trobem una veritable joia entre els llibres d'infantesa que guardem pel seu valor sentimental. És el cas dels llibres de Tintin, els còmics del personatge francès que investiga multitud de casos per tot el món en companyia del seu gos Milú.
Aquesta icona s'ha convertit ara en una peça de col·leccionista i ja es poden trobar per preus de diversos zeros. Publicada entre els anys 60 i 70, la primera edició de Les aventures de Tintin, amb un total de 24 volums, enquadernada en tela, pot veure's a Wallapop per més de 1.000 euros. Per exemplars d'edicions més limitades es poden veure preus de més de 100 euros.
Es venen com les cintes VHS
Si fent neteja per casa o buscant al bagul dels records descobrim alguna de les nostres aventures favorites, podem contrastar el seu valor en trobades de col·leccionistes o contactar amb les associacions locals abans d'entrar a internet i caure en l'especulació sense arguments.
El cas que ha estat més popular aquests dies és el de les cintes VHS, que en portals com Wallapop han ascendit a preus desorbitats. Encara que ja fa més de quinze anys que es va deixar de fabricar aquest format de cintes, els més nostàlgics busquen ara les edicions que els permetin completar les seves col·leccions. Tanmateix, és important saber que no tot val, i ja s'han destapat en algunes ocasions falsos rumors que han incitat a l'especulació. És el cas de la col·lecció Black Diamond de Disney que, segons revelava el Diario Sur, no són tan especials com moltes persones creuen que són.
Buscar consells d'especialistes
Aquesta suposada edició limitada es tracta d'una sèrie de films de la infantesa que gairebé tots tenim per casa i que no resulta ser tan car. Malgrat el que diguin les persones que volen lucrar-se amb la transacció, la Black Diamond va ser una edició de 18 pel·lícules clàssiques de Walt Disney que es van comercialitzar entre 1988 i 1993 amb el segell d'un diamant negre, que és el que prometen que és tan limitat. Però no és així, ja que es van vendre milions en botigues de tot el món i és fàcil trobar-les en mercats ambulants i botigues de segona mà per menys de 20 euros. De fet, a l'article del Diario Sur, asseguren que els especialistes no pagarien més de 30 euros per ella.
Entre les que es venen més cares a internet hi ha pel·lícules com El libro de la selva, de Disney, que es va estrenar l'any 1967 i es ven per entre 890 i 20.000 euros. Li segueix Mary Poppins que, en funció de l'edició, està a la venda en portals com Wallapop per entre 1.200 i 2.500 euros. En tercer lloc, podem trobar l'òpera prima de Walt Disney, Blancanieves, estrenada el 1937, que alguns venedors valoren en al voltant de 2.000 euros. Les dues últimes posicions són per a La Sirenita, que es valora en al voltant de 1.500 euros; i Lawrence de Arabia, que inclou preus superiors als 20.000 euros.