L'Ajuntament de Vilademuls (Pla de l'Estany) ha dit prou. El consistori ha denunciat als Mossos d'Esquadra que un vàndal, o potser més, es dediquen a talar arbres amb la intenció clara que caiguin damunt instal·lacions municipals. Aquesta hipòtesi ha sorgit arran de vuit plantes que han aparegut serrades en dos indrets del municipi. Un a tocar del dipòsit d'aigua de Sant Baldiri i l'altre al costat del cementiri. No saben qui és, però sembla que per poc no impacte contra tombes i rebenta la cisterna. De fet, els bombers van haver d'intervenir-hi per evitar que caigués la paret perimetral. L'alcalde del poble, Àlex Terés, ha assegurat que això és el que li faltava "per veure" i critica que aquests actes suposen també "risc per a les persones", perquè en alguns casos qui ho fa deixa el tronc sense que arribi a caure, a l'espera que el vent l'arrossegui i l'escapci.

Vuit arbres talats amb serra mecànica

Aquesta "tala indiscriminada d'arbres", com denúncia el consistori, té l'objectiu clar "de malmetre les infraestructures públiques del municipi". El batlle ha donat més detalls al respecte i ha explicat que algú, encara no identificat, realitza aquestes accions amb una serra mecànica. Però això no acaba aquí, no els talla completament, sinó que fa una tallada inclinada cap el costat que vol que caiguin. És a dir, "damunt de les instal·lacions", ha sentenciat. Tres dels arbres van provocar desperfectes a l'estructura externa del dipòsit i, com diu Terés, "per sort" no el van arribar a rebentar. "En un dels casos, tenia un tronc d'uns 70 centímetres de diàmetre, però gràcies a Déu allò que va tocar la cisterna va ser la capçada", ha concretat.

Respecte els altres cinc arbres talats a mitges, van ser trobats a la zona d'enterraments en dos actes vandàlics diferents. Un dia se'n van serrar tres i un altre dos més. "Van entrar ben bé a dins del cementiri", ha asseverat Terés. Tant és així, que els bombers van haver de desplaçar-s'hi per poder retirar l'arbrat de manera segura i evitar que caigués la paret perimetral del complex. El batlle, més enllà dels danys materials, ha criticat que aquest tipus d'accions suposen un "risc evident" per les persones, especialment si els troncs arriben a caure quan bufa el vent i hi ha algun vilatà a prop.

L'ajuntament diu que és un sol llenyataire

Els investigadors treballen en aquests moments, segons ha informat el consistori, amb la hipòtesi que un sol individu és qui està darrere d'aquesta sèrie d'actes vandàlics. "En tots els casos, la tala dels arbres s'ha fet amb una motoserra", han assegurat. Davant d'aquestes evidències els Mossos d'Esquadra han augmentat el patrullatge per intentar localitzar el presumpte brètol que serra les plantes. El batlle, d'altra banda, ha demanat també la col·laboració ciutadana perquè si algú veu una persona sospitosa els avisi de seguida. "Com a alcalde em pensava que ho havia viscut tot; això és el que em faltava per veure", ha sentenciat Terés. Tanmateix, enxampar-lo amb les mans al plat no serà fàcil, atès que Vilademuls té dotze pobles al terme municipal, amb nou dipòsits d'aigua i una extensió de 61,1 quilòmetres quadrats, amb 840 habitants censats.