Les estafes per via telefònica són cada vegada més habituals, sigui a través d'una trucada o d'un missatge SMS o a través d'una aplicació de missatgeria instantània. Normalment, aquests fraus es fan als telèfons privats de les víctimes, però la Policia Nacional ha alertat ara d'un nou tipus d'estafa que s'està passant de moda i utilitza els telèfons fixos dels llocs de feina. Els estafadors truquen als treballadors fent-se passar per un comptable o administratiu de l'empresa i els indiquen que han de fer un pagament urgent i imprescindible en caixers bitcoins o amb una targeta virtual per a pagar una multa o un transport de material que s'ha de rebre. Per a fer-ho més creïble, els indiquen que el seu cap ja està assabentat de l'operació i que l'ha autoritzat personalment.
Els delinqüents obliguen a fer l'abonament de diners com més aviat millor, per evitar que així tingui temps de pensar i de posar-se en contacte amb el seu superior per preguntar-li si és veritat allò que se li està demanant. En cas de no tenir accés als comptes bancaris de l'empresa o als diners en efectiu de les caixes registradores, es demana a les mateixes víctimes que aportin la quantitat demandada de la seva pròpia butxaca i que el cap li tornarà més endavant. Si el treballador cau en la trampa, aquests diners van a parar a unes "carteres fredes" de bitcoin que són molt difícils de rastrejar. La Policia Nacional recomana no fer cas a aquest tipus de trucada, penjar el telèfon i posar-se directament en contacte amb els superiors de l'empresa per contrastar la veracitat de l'operació.
Una altra estafa fent-se passar pel cap de l'empresa
Les estafes relacionades amb els llocs de feina s'estan tornant en habituals. En les últimes setmanes, s'està estenent un altre frau en què l'estafador es fa passar pel cap de l'empresa amb la intenció d'estafar els treballadors. Utilitzen el nom i la foto de perfil de WhatsApp de la persona que suplanten per fer més difícil de detectar. Li diu l'empleat que està en una reunió i que necessita que vagi a una botiga física on venguin targetes d’Apple iTunes, Google Play o Steam Card i en compri unes per posteriorment passar-li els codis. D'aquesta forma, es gasta els seus propis diners i els facilita als delinqüents a través dels productes.