La magistrada del jutjat 8 de Figueres va assegurar que el presumpte violador en sèrie de Figueres (Alt Empordà), a qui han denunciat ara per ara quatre nenes entre 13 i 14 anys, i que es troba en llibertat des del passat 8 d'agost, pot tornar a emprendre el mateix delicte. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés El Periódico, la jutgessa mostra el seu desgrat amb la posada en llibertat del violador i alerta que això pot comportar riscos: que el presumpte violador s'escapi, que destrueixi proves o que torni a atacar víctimes que l'han denunciat per acovardir-les.

El presumpte violador, A.A.V., va ser detingut pels Mossos d'Esquadra el passat 21 de juliol després que una menor de 13 anys l'acusés d'haver-la violat el 9 de juliol malgrat que ella insistís a dir que no volia que la penetrés. A més d'aquest cas, el detingut ja havia estat empresonat anteriorment en dues ocasions, arran de fins a tres denúncies interposades per nenes de 13 i 14 anys. Segons la llei de llibertat sexual i el codi penal, les menors de 16 anys no estan capacitades per consentir una relació sexual a causa de la seva curta edat, elevada vulnerabilitat i alta capacitat per ser influïdes. És un delicte que pot comportar fins a 12 anys de presó. Per aquesta raó, el dia 22 de juliol, l'acusat va declarar davant de la jutgessa per un delicte d'abusos sexuals amb penetració.

Credibilitat de les proves del delicte

Segons la interlocutòria, l'acusat només va respondre a les preguntes de la seva advocada. Va reconèixer la menor de 13 anys i va assegurar que va estar a casa seva el dia que la menor va denunciar que va ser violada. La jutgessa que portava el cas també va accedir a la declaració que la denunciant va fer en comissaria, a la qual atribueix "credibilitat indiciària", és a dir, que hi ha indicis de delicte. Primer, perquè la policia reconeix a l'investigat com a autor, i segon perquè hi ha imatges en vídeo del portal d'ell el dia que va passar l'agressió en les que es veu la víctima sortir i entrar a les mateixes hores que explica en la seva declaració davant dels Mossos. La jutgessa també té en compte la resta de casos per agressió pendents de l'investigat. En concret, les quatre violacions a nenes de 13 i 14 anys que investiguen tres jutjats de Figueres, i que es remunten des de juliol de 2021. "El modus operandi i les edats de les víctimes coincideixen totalment amb el relatat per la menor", segueix la jutgessa. Per tot això, la magistrada afirma que veu indicis de "culpabilitat" en A. A. V.

Existeixen riscos de "reiteració delictiva"

Per tot això, la jutgessa considera que existeix un risc de "reiteració delictiva", és a dir, que el violador de Figueres torni a atacar nenes. Una cosa que també temen els Mossos i les famílies. La magistrada compta fins a quatre diligències judicials obertes contra ell per abusos sexuals a menors, i cita les dues vegades que els jutges el van enviar a la presó de forma provisional pel mateix motiu. La titular del jutjat número 8 de Figueres també posa de manifest a la interlocutòria que hi ha una possibilitat que el violador s'escapi. "Malgrat haver estat detingut en anteriors ocasions per fets anàlegs no s'ha escapat del país", fa constar la magistrada, encara que assumeix que "a més gravetat de la pena que se li pugui imposar (si tenim en compte l'acumulació de diverses penes que puguin prosperar) també és més gran el risc de fuga".

Destrucció de proves i amenaces a la víctima

Sobre això, la jutgessa també recorda el risc que A.A.V., ataqui la nena denunciant per amenaçar-la, una cosa que manté aterrida a la menor."Recordem que la víctima és una menor de 13 anys, sent per això, una persona vulnerable, fàcilment influenciable i amb la qual l'investigat ha mantingut contacte durant prolongat temps". També considera probable que el presumpte violador de nenes aprofiti el seu temps de llibertat per ocultar o destruir proves. "La menor ha narrat que l'obligava a esborrar totes les converses telefòniques que mantenien, no disposant la menor de cap d'elles," recorda la jutgessa.

Els altres magistrats demanen més proves

Malgrat totes les proves en contra del violador i els altres casos per agressió que té pendents, els tres magistrats de la sala de vacances de l'Audiència Provincial de Girona van deixar en llibertat el passat 8 d'agost el presumpte violador, encara que amb dues mesures cautelars: té prohibit comunicar-se amb la víctima que l'ha denunciat i no pot apropar-se a ella a més de 200 metres. Una decisió que ni la nena, ni la família, ni tan sols els Mossos d'Esquadra no aconsegueixen comprendre. El tribunal que ho va acordar es va excusar que "no hi havia indicis de pes suficient" tenint en compte "una mesura cautelar tan costosa" com és la pèrdua de la llibertat. Demanen "diligències d'investigació i judicials amb una càrrega incriminatòria rellevant". En concret, la declaració judicial de la menor i un informe mèdic que acrediti la violació. Respecte a una declaració de la menor, consideren que hagués estat millor una declaració davant de la jutgessa en comptes d'utilitzar la declaració que la nena va fer als Mossos. Per la seva part, la jutgessa d'instrucció explica que no la va cridar a declarar perquè volia "evitar una revictimització més gran" i perquè necessitava "l'equip tècnic" encarregat d'interrogar els menors de 14 anys víctimes de delictes sexuals. No estaven disponibles aquell dia, diu la jutgessa.