Aquest matí, 13 de novembre, la germana d'Eugen Marin Sabau, el pistoler de Tarragona, l’home que el 14 de desembre va entrar a l’oficina de Securitas a Tarragona i va obrir foc contra els treballadors i durant la seva fuga va ferir un agent dels Mossos a trets a tocar de Reus i finalment va ser abatut a trets pel Grup Especial d’Intervenció (GEI) a Maspujols (Baix Camp), on s’havia amagat en una masia a tocar de la carretera T-11, ha comparegut davant del jutjat d’instrucció número 1 de Reus per ratificar la denúncia que ha presentat contra diverses agents de la policia catalana per l’operatiu policial d’aquell dia.

Eugenia Ciocan ha denunciat a diversos agents dels Mossos per un delicte de lesions en considerar que la manera com va ser abatut el seu germà, que finalment va acabar morint després de ser eutanasiat, a petició seva, per les lesions produïdes, va ser desproporcionada i que no es va intentar negociar amb l’exvigilant de seguretat, que, armat, estava parapetat en un mur al mig del camp, a tocar de la masia on s’havia amagat inicialment. 

"Desproporcionada"

En la denúncia, a la qual ha tingut accés ElCaso.cat, s’assegura que els agents, per la defensa, no van negociar una rendició pacífica amb el pistoler Eugen Marin Sabau i que van obrir foc de manera reiterada, amb un intercanvi de gairebé 90 trets de bala, alguns d’ells de dissuasió, tal com van declarar els Mossos d’Esquadra en seu judicial durant la primera fase de la investigació, que va portar el jutjat número 5 de Tarragona. Ara és un jutjat de Reus qui haurà d’aclarir si la neutralització de l’home romanès es va fer de manera correcta o si va ser, com assegura la germana, “desproporcionada”

En l’escrit de la denúncia de la germana es posa en relleu que malgrat que el grup especial tenia un vehicle blindat a la zona dels fets, no el van fer servir per acostar-se a l’home armat per intentar acostar la megafonia i poder intentar negociar amb ell, després que el contacte de l’equip negociador, per via telefònica, va ser negatiu. En un informe policial al qual ha tingut accés ElCaso.cat, el vehicle blindat, un Land Cruiser de la marca Toyota, es va fer servir per accedir a l’home, quan ja estava abatut, ja que el vehicle és defensiu -es fa servir per protecció de persones- en no tenir la certesa que el pistoler hagués instal·lat trampes contra els agents per si, com va ser, era abatut per la policia. Un cop amb el Land Cruiser blindat els agents van poder arribar fins a Eugen Marin Sabau i van assegurar la zona, van ser els primers en atendre l’home, amb diferents torniquets, fins que l’UIS-Orca del SEM va poder arribar a la zona i atendre el pistoler.

La defensa de la germana veu "descontrol" en l'operatiu

Segons els informes mèdics que aporta l’advocat Gerard Amigó sobre les ferides que tenia el pistoler quan va ingressar després de ser abatut, s’assegura que tenia trets al braç, a l’escápula i en una cama, on hi havia molta metralla. El mateix advocat contraposa diverses declaracions dels efectius del Grup Especial d’Intervenció (GEI) sobre els fets i sobre el nombre de trets que es van fer per poder-lo abatre i des de quines posicions i sobre qui va veure què. Amigó, en l’escrit de la denúncia, apunta a un “descontrol” en l’operatiu i assegura que els Mossos no poden aportar qui va donar l’ordre de disparar ni qui va donar l’ordre d’aturar el foc.

La denúncia s’ha fet contra un total d’una desena d’agents, que hauran de declarar davant del jutge, per aquest delicte de lesions pels quals ara seran investigats. La defensa de la germana del pistoler ha demanat també la declaració de l’inspector Quico Moragues, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de Tarragona, com a testimoni. També per escoltar la seva declaració, s’ha demanat la compareixença, i l’ha autoritzat el jutge Adrián Muñoz Olmos, de diversos agents dels Mossos i de dos doctors de Bellvitge i de la Vall d’Hebron, on van atendre en primera i segona instància, després de ser traslladat pel SEM en helicòpter, l’home que finalment va ser eutanasiat. 

Aclarir què va passar

La querella que ara s’ha admès a tràmit contra els agents dels Mossos d’Esquadra, la majoria operatius, cap d’ells, ara per ara, és algun dels caps del dispositiu, ha de servir, segons Amigó, per depurar responsabilitats i poder aclarir què va passar i si realment no es van esgotar totes les vies de negociació amb l’home que finalment va haver de ser abatut pels Mossos. Oficialment, el cos dels Mossos d'Esquadra ha declinat valorar l'operatiu, a l'espera que sigui el jutge qui en tregui les seves conclusions amb tota la informació que s'ha entregat o que es podrà entregar en noves diligències. Fonts de la policia catalana consultades per ElCaso.cat avalen el dispositiu i la resolució dels fets.