Paradís fiscal, Hisenda, impostos, Andorra, Panamà... Tributar, sobretot quan s'en té una fortuna, cada vegada es complica més i molts de famosos ja tenen els seus trucs per estalviar diners -alguns més legals que d'altres.

El més polèmic dels últims anys ha estat l'emigració a països amb facilitats fiscals. A aquesta moda s'han unit els nous empresaris, els youtubers o streamers, que han generat una onada de crítiques, com va ser el cas d'El Rubius, que va decidir instal·lar-se a Andorra aquest any.

Però ni és el primer a fer-ho ni serà l'últim, això està clar. Un dels pioners en buscar alternatives per reduir la quantitat de diners a pagar en impostos és l'arxiconegut cantant Julio Iglesias.

Fugir d'Espanya per pagar menys impostos

El madrileny més reconegut internacionalment, després d'una carrera com a futbolista truncada per un accident de trànsit, va començar a amassar una fortuna milionària amb les seves cançons, traduïdes i interpretades en més de cinc idiomes i que s'han convertit en clàssiques per a festes, karaokes o concursos.

Després de gires mundials i repartir la seva residència entre diversos països, el 2015 revelava a Jordi Évole en el seu programa Salvados, de La Sexta, com funcionaven els seus impostos. "Mai no he deixat de pagar un punyeter impost en cap lloc del món. On canto, pago els meus impostos", començava Julio Iglesias.

Va continuar reconeixent que residia a la República Dominicana, on pagava el 31% d'impostos pels seus negocis hotelers i immobiliaris. Poc després es va desvincular per l'enduriment de les lleis fiscals, traslladant-se al seu ja conegut Panamà.

Julio Iglesias: República Dominicana i Panamà

I és que als seus començaments, Iglesias ja havia viscut a terra panamenya per aprofitar-se dels seus incentius fiscals, segons va reconèixer a El Confidencial Alfredo Fraile, que va ser el seu mànager, després d'aparèixer als Papers de Panamà com a propietari d'una societat offshore creada en la Isla de Aruba el 1979.

"Jo vaig muntar l'entramat offshore de Julio Iglesias", sentenciava al mitjà. "Guanyàvem uns diners a Mèxic, per exemple, i pagàvem els impostos a Mèxic. Arribàvem a Espanya i havíem de pagar una altra vegada els impostos. Ens quedava de vegades menys del 40% del que havíem guanyat" deia, fins que "Vam descobrir que sent residents a Panamà i tenint les nostres companyies a Panamà teníem certs avantatges fiscals. Vam aprofitar aquestes circumstàncies per al nostre profit, la veritat és aquesta", acabava reconeixent Fraile.

"La justícia de la riquesa"

Quant a la seva relació amb Hisenda, que en els 80 li va reclamar milers d'euros per uns ingressos a mitjans dels 70, Julio Iglesias revelava en l'entrevista: "Jo crec en la justícia de la riquesa. A tu et pagaran els diners que vals, a mi em pagaran els diners que valc".

Continuava parlant de la injustícia de tributar a Espanya per als seus milions: "Si jo no tributés a Espanya, seria injust, tot el que guanyo en Espanya el tributo, és claríssim. Tot el que guanyo al món sencer no ho tributo a Espanya perquè no visc a Espanya. Si jo visqués a Espanya, tributaria; si visqués a Espanya guanyaria molts menys diners, també és veritat".

Julio Iglesias en una actuació / Wikimedia

Julio Iglesias en una actuació / Wikimedia

Del mateix ministeri malparlava el youtuber El Rubius aquest any, quan se li va tirar a sobre l'opinió pública per mudar-se a Andorra per aprofitar les condicions fiscals de l'altre costat del Pirineu.

En les seves pròpies paraules, el jove milionari deia: "El que em molesta és que, encara que porti des del dia u fent les coses bé i de manera legal, com, sens dubte, s'han de fer, Hisenda m'hagi tractat com si fos un delinqüent. Des d'aquell primer dia, he estat sotmès a inspeccions fiscals, s'han emès notificacions a la resta d'Hisendes europees i dels Estats Units per veure si tenia comptes corrents ocults, m'han posat sancions per no atendre requeriments que mai no van arribar, i un llarg etcètera".

El Rubius, perseguit per Hisenda i exiliat a Andorra

Aquests requeriments fan referència als seus desfalcs amb Hisenda: El Rubius, de 30 anys, acumula un deute de gairebé 40.000 euros amb les administracions públiques. Més de 10.000 euros en IRPF, gairebé 3.000 amb la Seguretat Social, i gairebé 12.000 en concepte d'IVA amb Hisenda.

El Rubius / RRSS

El Rubius / RRSS

S'ha emportat amb si els deutes a Andorra, on viu tributant un màxim de 10% en impostos com l'IRPF, que deixen la seva milionada gairebé intacta. Aquest percentatge xoca amb el 52% que es paga a Espanya, així com el 10% d'impost de societats d'Andorra, que al nostre país assoleix el 30%.

El conegut youtuber i streamer, factura només amb la seva empresa de marxandatge 2,6 milions d'euros, que suposen uns beneficis de gairebé 300.000 euros. A això cal sumar-li els cobraments per publicitat i la seva activitat a la plataforma Twitch, en la qual compta amb més de 16.000 subscripcions de pagament.

Malgrat la polèmica generada pel famós Rubius, sembla que la memòria és molt curta, ja que no és cap novetat que els milionaris o nou-rics fugin d'Espanya per buscar un bon resguard a les seves fortunes a l'altre costat de l'oceà -o del Pirineu-.